На Дніпропетровщині пенсіонерка відсудила у «ПриватБанку» незаконно списані кошти

СОЦІУМ
24.12.20 - 10:00

У пенсіонерки з Жовтих Вод у день нарахування пенсії ПриватБанк списав майже всю суму нібито через борг перед банком. Жодних боргів жінка не мала, тому звернулась за допомогою до юристів.

Їй на телефон прийшло повідомлення "З вашого рахунку списана заборгованість перед банком" – і з пенсійного рахунку зникли 2086 гривень, - повідомляють правники Безоплатної правової допомоги. 

 

Схвильована пенсіонерка одразу вернулася до «ПриватБанку» – і письмово, і усно, та все марно. Банк повертати кошти не поспішав, тож жінка вирушила до Жовтоводського бюро правової допомоги. 

 

Захищав інтереси клієнтки у суді юрист бюро Марк Веремейчик. Він склав позов до суду в порядку захисту прав споживачів фінансових послуг про відшкодування завданої матеріальної та моральної (немайнової) шкоди. 
Жовтоводський міський суд Дніпропетровської області постановив стягнути з «ПриватБанку» на користь позивачки матеріальну шкоду у розмірі 2086 гривень 32 коп., а також додатково стягнути з банку 2000 гривень як моральне відшкодування.

 

«У випадку з пані Ольгою ні рішення суду на користь банку, ні жодної іншої підстави для списання коштів з карткового рахунку не існувало, тому суд зобов’язав повернути раніше списані кошти на рахунок позивачки. До того ж, протиправні дії банку щодо  списання коштів з рахунку змусили жінку чимало понервувати, адже в якийсь момент вона  не змогла собі придбати навіть їжу, бо залишилась без грошей. Суд визнав дії банку такими, що спричинили моральні страждання та переживання, і погодився з тим, що людині завдали моральної шкоди», - кажуть представники бюро. 

 

Детальніше рішення суду можна почитати за посиланням.

 

«Наразі захист прав споживачів фінансових послуг здійснюється Національним банком України. Тому першими кроками, якщо ви зіштовхнулись з подібною проблемою, мають бути письмові звернення до банківської установи та до Національного банку України.  Якщо в досудовий спосіб вирішити проблему не вдалось, звертайтесь до суду», - радять у ББПП.

 

 

Коли можуть бути списані кошти з рахунку людини?

 

Відповідно до ч. 2 ст. 1071 ЦК України грошові кошти можуть бути списані з рахунка клієнта без його розпорядження на підставі рішення суду, а також у випадках, встановлених законом чи договором між банком і клієнтом.

 

Які є підстави для повернення незаконно списаних коштів?

 

Відповідно до вимог ст. 1212 ЦК України особа, яка набула майно або зберегла його у себе за рахунок іншої особи без достатньої правової підстави, зобов'язана повернути потерпілому це майно.

 

 

Фото на прев’ю з мережі Інтернет.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: