На Дніпропетровщині знешкодили вже понад тисячу касетних боєприпасів. Як нині працюють піротехніки?

ВАЖЛИВО
19.05.22 - 13:48

Касетні заряди, що залишаються після ворожих обстрілів, – чи не найбільша небезпека для жителів прифронтової території. Особливо дістається нині Зеленодольській громаді. Піротехніки ДСНС щодня виїжджають на всіяні нерозірваними снарядами поля. Як працюють фахівці, бачили наші журналісти.

 «По Зеленодольській громаді наша група знищила більше 400 касетних боєприпасів. А в цілому по області - більше 1000», - зазначив начальник піротехнічного відділення групи піротехнічних робіт Аварійно-рятувального загону спеціального призначення ДСНС області Дмитро Сидорченко.
 

 

На ліквідацію смертоносних знахідок вирушають двома відділеннями: перше займається пошуком, друге - знищенням.

 

Фахівці методично та уважно, крок за кроком, "прочісують" поля. Після виявлення касетних боєприпасів, локація маркується спеціальними позначками. Далі до справи береться друга група. Знайдені заряди підривають на місці.

 

«Касетні заряди мають механізм самоліквідації. Він спрацьовує від 200 секунд до 40 годин, залежно від температури і умов. Оскільки неможливо розрахувати точний час, коли це може статися, ми їх знищуємо на місці виявлення», - розповів водій-сапер групи піротехнічних робіт Віктор Пахолюк.

 

Та, на жаль, снаряди потрапляють і до рук звичайних людей. Нещодавно чоловікові дивом вдалося уникнути смерті від своєї знахідки.

 

«Фермер, який заїхав на своє господарство, виявив підозрілий предмет. І чомусь вирішив покласти його до свого авто. Пощастило. Він від нього відійшов, і в цей момент машина вибухнула», - розповів Дмитро Сидорченко.

 

Але так щастить далеко не всім. З початку повномасштабної війни, в Криворізькому районі зафіксовано вже 6 випадків, коли цивільні підривалися на російських снарядах. 

 

Зараз ситуація ще складніша, адже всюди вже багато зелені. Тому піротехніки радять не просто не чіпати невідомі предмети, а й обов’язко на кожному кроці уважно дивитися під ноги.

 

«Не знаєш - не чіпай. А знаєш - тим більше не чіпай!» - наголосив Віктор Пахолюк.

 

Якщо побачили підозрілий предмет, відійдіть від нього й одразу повідомте в поліцію й службу з надзвичайних ситуацій, вказавши місце розташування знахідки.

 

Детальніше про правила, які рятують життя, – тут.

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: