На Луганщині журналісти "Рудани" показали мешканцям фільм "Літопис "Чорного Тюльпана" "Евакуація 200"

ВАЖЛИВО
04.02.19 - 9:55

2 лютого у м. Сєвєродонецьк на Луганщині відбувся показ документального фільму "Літопис "Чорного Тюльпана" "Евакуація 200".

Це фільм - розповідь пошуковців, які 2014-го у складі гуманітарної місії «Чорний Тюльпан» взяли на себе відповідальну місію - шукати і повертати тіла загиблих воїнів у зоні АТО. Без зброї, гарантій, ризикуючи своїм життям... 

Літопис знятий криворізькими журналістами нашого телеканалу, учасниками «Чорного Тюльпана» Вікторією Сімкіною (журналіст), Костянтином Сологубом (оператор), Сергієм Ільченком (режисер монтажу) і самими волонтерами, які часто знімали таємно, щоб не помітили озброєні бойовики.

 

Документальні кадри були зафіксовані волонтерами-пошуковцями на лінії розмежування в 2014-2015 роках, запис спогадів відбувся в 2016 році, а монтаж здійснено в 2017-му.  Фільм поєднує в собі відверті розповіді цивільних учасників АТО на сході України та їхні відеоматеріали.

На заході були присутні автори фільму - руданівці Вікторія Сімкіна і Костянтин Сологуб, а також інші волонтери місії. На показ завітали молодь, люди старшого покоління, власне герої фільму - волонтери-тюльпанівці.

Фільм вразив - після перегляду глядачі цікавились деталями нелегкої роботи волонтерів, їх емоційним і фізичним станом після побаченого і пережитого на лінії фронту.

 

"Це був особливий показ нашого літопису, - ділиться враженнями наша колега Вікторія Сімкіна. - Організувала його Ірина Болткова. Ми знайомі з нею з 2014-го, але побачилися вперше. Дякую їй за все, за неймовірно теплу атмосферу показу. І за сльози. І за слова. Тут останніми роками відзначають День визволення міста двічі. Особливий день для Сєвєродонецька - 22 липня. У 2014-му в цей день у місто увійшла українська армія. Іра з друзями, хоч це ще й було небезпечно, вийшли на центральну площу міста зустрічати наших бійців. І першим, кого вони побачили, був криворіжець, полковник Олександр Радієвський. Вона не втрималася і кинулась його обіймати, говорила: "Спасибі, що звільнили!" А він їй: "Спасибі, що чекали". А потім всі присутні на площі влаштували грандіозне свято. Люди виносили на вулицю у кого що було в холодильниках. "Радість зі сльозами на очах" - це і про той день. Вони просто сміялися над новинами у ворожих ЗМІ, які стверджували, що ЗСУ зустрічали 50 людей - спеціально завезених у місто "бандерофашистів". За кілька днів полковник Радієвський загинув при визволенні Лисичанська. Це всього в декількох кілометрах від Сєверодонецька. Такі історії для нас, що живуть у мирному тилу, здаються чимось кіношним, правда? Але ж це все відбувалося сьогодні і зараз. Це НАША історія!"

 

"Важко бачити вологі від сліз очі ветеранів російсько-української війни, чути слова подяки від присутніх людей за те, що запросили їх на перегляд фільму з відвертими розповідям дорослих чоловіків - пошуковців, - каже Ірина Болткова. - Важко щось казати, коли сльози котяться самі, а горло стискає від болю, коли майже фізично відчуваєш той жах, який довелось пройти цим Людям з великої літери. Скільки ж українських синів завдяки їм повернулись до рідних домівок, де залишились рідні, де є кому прийти на кладовище, є кому помолитися за їхні душі. Низький їм уклін за важку працю. Здоров'я та витримки на довгі роки. Дякуємо!"

 

Протягом минулого року відбулося вже більше десятка показів фільму "Літопис "Чорного Тюльпана" в різних містах України . Він є результатом спільної роботи телеканалу "Рудана" та Всеукраїнської громадської організації "Союз "Народна Пам'ять". 

Фото ТРК "Рудана".

 

 

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: