Нацбанк України випустив монети, присвячені Малевичу та 100-річчю Національної капели «Думка»

ЦІКАВО
05.11.19 - 12:18

Сьогодні Національний банк увів в обіг дві пам’ятні монети «Казимир Малевич» та «100 років з часу утворення Національної заслуженої академічної капели України “Думка”, – повідомляє пресслужба Нацбанку України.

Монета «100 років з часу утворення Національної заслуженої академічної капели України» номіналом 5 гривень присвячена колективу, який сформував потужні хорові традиції, власний виконавський стиль та репрезентує українське вокально-хорове мистецтво.

 

У 1919 році було створено Державну українську мандрівну капелу, від початкових літер якої походить назва хору.

 

Сьогодні капела «Думка» формує унікальний варіант інтерпретації західноєвропейської класики, наповнений ліризмом, красою тембрів, динамізмом. Репертуар капели складається з музики для хорів a cappella, вокально-симфонічної музики, а також творів сучасних українських композиторів.

 

На аверсі монети зобразили камертон в оточенні квіток соняшника. У центрі – кольоровий логотип Національної заслуженої академічної капели «Думка».

 

На реверсі монети – постаті виконавців капели. Ліворуч – на матовому тлі реверсу зображено нотний аркуш зі скрипковим ключем.

 

Монета із серії «Видатні особистості України» номіналом 2 гривні присвячена автору «культового» «Чорного квадрата», художнику, теоретику авангардного мистецтва, педагогу Казимиру Севериновичу Малевичу.

 

Уродженець Києва, Казимир Малевич став одним із найвпливовіших художників ХХ століття. Він викладав у мистецьких навчальних закладах Києва, Вітебська, Петербурга. Його послідовниками стали українські та німецькі конструктивісти, американські мінімалісти, французькі абстракціоністи.

 

Казимир Малевич вважав себе українцем, писав листи українською мовою та черпав натхнення із української народної творчості. Часто наголошував, що його художнє бачення світу сформувалося завдяки українським традиціям. Художник розмальовував печі в українських хатах-мазанках на Харківщині, де жив у юнацькому віці, створював супрематичні ескізи для вишиваних подушок і шарфів. А ще – він чи не єдиний із художників, у творчості якого відображено Голодомор.

 

На аверсі монети – портрет Казимира Малевича. На матовому тлі реверсу монети зображено фактурне художнє полотно, підготовлене до роботи.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: