Нацбанк випустив три нові монети з зображенням пам'яток культури

ЦІКАВО
26.02.19 - 11:31

Сьогодні в обіг увійшли три нові пам’ятні монети:  «Кінь» із серії «Фауна в пам'ятках культури України» та дві  з зображенням замку Паланок із серії «Пам'ятки архітектури України».

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

 

Першу монету номіналом п'ять гривень присвятили коню, якого зображують на пам'ятках культури Київської Русі.

 

На реверсі монети зліва зобразили голову коня та фрагмент шиферної плити ХІ століття із малюнком святих вершників, які топчуть змій. На аверсі в центрі монети - позолочене зображення святого великомученика Євстафія Плакіди на тлі образу Георгія Побідоносця з ікони другої половини XV століття.

 

Дві монети номіналом 5 та 10 гривень присвятили архітектурній пам'ятці - замку Паланок.

 

На аверсі монет зобразили стилізацію внутрішнього двору замку. Вгорі на тлі цегли вхідних воріт - малий Державний Герб України, під яким - напис «Україна». На монеті номіналом п'ять гривень також є логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України.

 

На реверсі монет розміщено: угорі розмістили замок Паланок. Внизу стилізоване відображення у воді зображення будови зі старовинних гравюр. У центрі стилізоване зображення колодязя, в який кинули давню монету, від якої розходяться кола по воді. Ліворуч і праворуч написи «замок Паланок». По колу кам'яна кладка, розділена ланцюгами.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: