Наш олдскул. У Дніпрі встановили мініскульптуру пилососа «Ракета»

ЦІКАВО
15.12.21 - 16:10

У Дніпрі, на пішохідному бульварі по вулиці Короленка, розмістили маленький пам’ятник пилососу «Ракета». Артоб’єкт виготовлений скульптором Федором Бушмановим у межах проєкту «Відчуй Дніпро». Місце розташування символічне – навпроти міського «Будинку побуту».

Пилосос «Ракета» почали виготовляти на Дніпропетровському агрегатному заводі у 1956 році, а продавали далеко за межами України.

 

«Пилосос «Ракета» ми випускали до 2000 року. Було дуже багато моделей. Він мав попит: продукцію відправляли у Чехію, Польщу, Румунію, Індію. Наш пилосос навіть побував на космічній орбіті! Особливість «Ракети» була у тому, що він не тільки втягував сміття, а й видував повітря. Тож білили квартири саме цим пилососом. Нам дуже приємно, що молодь згадала про цей етап з історії нашого міста та заводу, і тепер у Дніпрі з’явилася така мініскульптура», – розповіла представниця Дніпропетровського агрегатного заводу Тетяна Хансель.

 

Найбільш відомою моделлю став пилосос «Ракета-7». Цей апарат виготовляли вручну, дуже ретельною була перевірка якості виробу. Мабуть тому пилососи з космічною назвою й досі працюють у багатьох сім’ях. До речі, у Дніпрі також вироблялися і інші марки пилососів, зокрема, «Чайка, «Вихор», «Буран».

 

У межах проєкту «Відчуй Дніпро», крім пилососа «Ракета»», вже було встановлено 10 мініскульптур: фанат «Дніпра», печиво «Дніпро», студентська заліковка, трамвайчик, дніпровська ракета, марафонець Дніпра, диригент Гурген Карапетян, міст Олександра Поля, «Кіт Василь», катеринославська цегла. З подробицями проєкту можна ознайомитись  на офіційному сайті. Нині на етапі виготовлення ще п’ять мініскульптур, які найближчим часом з’являться у Дніпрі. 

 

 

Джерело: «День», Дніпро

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: