Наша пам'ять, квіти й шана - зачинателю видобутку залізних руд на Криворіжжі Олександру Полю

ПАМ'ЯТЬ
01.09.21 - 11:51

1 вересня у Кривому Розі вшановують 189-у річницю від народження Олександра Поля, дослідника, мецената, подвижника й зачинателя видобутку криворізьких залізних руд. Щороку, в день народження підприємця, до його бюста у Центрально-Міському районі криворіжці приносять квіти. 

Цьогоріч участь у церемонії взяли в.о. міського голови Юрій Вілкул та його заступники, голови районів, очільник ветеранської організації, громадськість. 

 

Олександр Поль (1832-1890) - відомий український дослідник-археолог, краєзнавець, підприємець, меценат і громадський діяч.

 

15 років життя він присвятив детальному вивченню залізних руд Кривого Рогу, доведенню їх значущого промислового значення та доцільності видобутку. Він налагодив промисловий видобуток руди, яку досліджували зарубіжні вчені та визнали найвищою за якістю в Європі. У 80-х роках 19-го століття саме Полю вдалося залучити до нашого краю іноземний капітал.

 

«Наше місто святкує 189-ту річницю з  Дня народження Олександра Поля, вченого, промисловця.  Саме він організував промисловий видобуток залізної руди на Криворіжжі, завдяки чому місто розпочало розвиватися, квітнути. Кривий Ріг сьогодні - потужний промисловий центр України. А коли все розпочиналося, деякі вчені не вірили, що у нас дійсно є такі великі поклади залізної руди, потрібно було проводити величезну роботу, і Поль зробив все  для становлення  та подальшого розвитку промислового Кривбасу.  Тому ми завжди будемо вшановувати пам'ять цієї видатної  людини, яка стільки зробила для нашого міста та України», - сказав в. о міського голови Ю. Вілкул. 

 

Олександра Миколайовича називають "степовим Колумбом". Криворіжці вважають, що в розбудові нашого міста – значуща заслуга цієї неординарної людини. Його видатну постать глибоко шанують на Криворіжжі. У нашому місті іменем Олександра Поля названа вулиця, кращі криворізькі студенти отримують стипендії його імені, історію життя видатного діяча школярі вивчають на уроках краєзнавства. Щороку 1 вересня, у день народження мецената, містяни вшановують його пам'ять покладанням квітів.

 

Як ми раніше писали, торік у Севастопольському парку Дніпра розкопали склеп із похованням чоловіка та жінки. Археологи та історики припустили, що знайдені людські рештки належать Олександру Полю та його дружині. На тепер, численні дослідження це підтвердили.

 

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: