Наступного тижня у Кривому Розі працюватиме мобільна станція екомоніторингу повітря

ЕКОЛОГІЯ
24.07.20 - 9:33

Наступного тижня у Кривому Розі попрацює нова мобільна станція екологічного моніторингу повітря.

Це перша в Україні станція, укомплектована  високоточним обладнанням. Вона здійснює вимірювання параметрів забруднення повітря еталонними методами — такими, що відповідають вимогам директиви ЄС про якість атмосферного повітря, - кажуть в облраді.

 

Станція розміщена на базі автомобіля. Має можливість здійснювати вимірювання у будь-якій точці області та працювати як у автономному режимі, так і від електромережі.

 

Вже наступного тижня запланований виїзд станції до Кривого Рогу. Загальна вартість «Еол-1» - 13,5 млн грн із витратними матеріалами на три роки. Станція вимірює вміст у повітрі оксид вуглецю, оксиди азоту, діоксид сірки, фенол, формальдегід та інше. Окрім цього, вимірюється рівень гамма-випромінення та низка метеорологічних параметрів.

 

Станція аналізує дані в режимі онлайн, опісля показники передають департаменту екології та екологічній інспекції, де й займаються аналізом збитків від підприємств-забруднювачів.

 

По області вже функціонують 14 стаціонарних станцій та 3 мобільні. Мета – знизити небезпечні викиди у повітря не менш ніж на 10%.

 

Нагадаємо, на Дніпропетровщині планують створити Офіс чистого довкілля, на базі обласного відділу державної екологічної інспекції. Фахівці новоствореного органу матимуть надсучасну лабораторію. На новітньому обладнанні вони зможуть визначати якість не тільки атмосферного повітря, а й водних ресурсів.

 

Фото з сайту Дніпропетровської облради.

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: