Не сидіть біля каменя! Екозахисники виявили на Карачунах радіоактивну брилу

ЕКОЛОГІЯ
17.05.21 - 13:22

На житловому масиві Карачуни, на лівому березі Інгульця, що навпроти гранітного кар'єру, давно лежить велика прикметна брила.

Як повідомила у соцмережі відома криворізька екозахисниця Вікторія Тротнер, радіоактивний фон цього бутового каменя вдвічі перевищує норму. 

 

«Біля нього нерідко відпочивають криворіжці і навіть не думають про загрозу для власного здоров'я. Не сидіть близько біля цього каменя, а сідайте хоча б у 10-20 метрах від нього», - попереджають у дописі.

 

Ніхто не знає, звідки й коли на березі річки з’явився цей валун. Сама пані Вікторія каже, що камінь природний, але зі шпурами для вибухівки. 

 

«Його мали б "порвати" вибухівкою на дрібніші шматки. Він однозначно з гранітного кар'єру. Запитання – з якого? На обох Карачунівських гранітних кар'єрах - сірі граніти. Рожеві граніти - на Токівському кар'єрі. Я обійшла з дозиметром не один раз: новий і  старий кар'єр, біля якого лежить цей камінь, береги Інгульця в районі обох кар'єрів. Скрізь - фон нормальний 0,10-0,14 мікрозіверт. Лише у цього каменя фон зашкалює і дозиметр пищить "на весь голос". Можливо, його привезли з Токівського гранітного кар'єру на будівництво великих маєтків на вулиці біля річки. А потім з якоїсь причини викинули вниз до річки. Іншого пояснення я не можу знайти», - написала Вікторія Тротнер.

 

У будь-якому разі, якщо ви збираєтесь відпочивати біля річки на Карачунах, екоактивісти радять краще оминати цей камінь.

 

 

Фото Вікторії Тротнер.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: