Не відчиняйте двері незнайомцям! У Кривому Розі орудують шахраї

СОЦІУМ
20.11.20 - 9:40

Під час пандемії, коли багато людей перебувають удома, шахраї стають особливо активними. Найвразливіші до їхніх «казок» - старенькі люди, довірливі до тих, хто видає себе за представників владних структур або комунальних підприємств. 

У Саксаганському районі по домівках ходили шахраї, які пропонували людям взяти участь у "соціальній програмі" - обміняти стару газову плиту на нову, доплативши всього пару тисяч гривень.

 

Аферисти здебільшого націлювались на людей похилого віку. «Заговорювали» зуби, пропонували сьогодні забрати стару плиту разом з доплатою у 2 000 гривень, натомість лишивши людям договір на обмін. Як-то кажуть, «вранці гроші, ввечері стільці», от тільки ніякої нової плити люди, звісно, так і не отримували.

 

Будьте уважні та обережні, попередьте про схожі махінації своїх рідних!

 

На що звертати увагу при спілкуванні з незнайомцями?

 

Це не єдиний схожий випадок, бувають й інші схеми. Аферисти пропонують побутову техніку за безцінь або якісь послуги – установку склопакетів, утеплення будинків, медичні вироби та інше. Суть у таких шахрайствах одна – зібрати з людей гроші та зникнути.

 

Уважно вивчіть договір, - радить міський відділ з питань захисту прав споживачів. Зазвичай у шахрайських документах немає жодної згадки про особу того, хто приймає кошти, укладає з вами договір та зобов’язується надати ті чи інші послуги, а також не вказана фірма-виконавець. 

 

Спочатку варто поцікавитись виконавцем. Пошукати інформацію про фірму чи особу, якщо вони вказані в документах. 

 

Зазвичай компанії та інші суб’єкти господарювання не надають послуг віддалено, всі угоди укладаються в приміщенні офісу, але якщо таке й відбувається, то представник фірми-виконавця повинен надати всю належну інформацію замовнику:

 

- час на ознайомлення з документами; 

 

- вичерпні дані про компанію чи підприємця, який зобов’язується надати послугу, а саме назву або ПІБ, адресу офісу, номер телефону виконавця, що організував надання послуг, номер свідоцтва про державну реєстрацію та назву органу, що провів державну реєстрацію. 

 

Крім того, представник підприємства зобов’язаний мати при собі документ (посвідчення, направлення тощо), який засвідчує, що він є уповноваженим працівником.

 

Фото на прев’ю з мережі Інтернет.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: