Непродуктивно, - делегація екологів Кривого Рогу про парламентські слухання

ЕКОЛОГІЯ
29.11.19 - 10:48

Напрочуд плідними для Кривого Рогу парламентські слухання не видалися. Назва нашого міста звучала від спікерів хіба що декілька разів. Слухала парламентарів і делегація екологів з Кривбасу.

«Питання по всій Україні були різні, на жаль, те питання, яке ми хотіли висвітлити, не потрапило до загального обговорення. Це питання екологічного стану довкілля Кривбасу. З моєї точки зору, не надали конкретних пропозицій», - сказав член правління ГС «Екологічна рада Криворіжжя» Йосип Маяков.

 

Чимало питань були присвячені поводженню з відходами, раціональному використанню природних ресурсів, захисту природозаповідного фонду та глобальним змінам клімату. Пізніше дійшли й до забруднення повітря. Та, на думку екологів, надто узагальнено.

 

«Хотілось би почути, що буде з промисловими регіонами, тому що, дійсно, вони несуть найбільше навантаження на здоров’я мешканців. Як це буде контролюватися в першу чергу. Не почули, що буде з контролем. Також прозвучало, що відбудеться реформа держекоінспекції в якусь службу, але конкретно, що буде зроблено, ми не почули», - підкреслив представник ГС «Екологічної ради Криворіжжя» Едуард Горьовий.

 

Та деякої конкретики екологи все ж дочекалися.

 

Основними пунктами поділився екоактивіст Горьовий: «Розглядали питання зміни законодавства щодо забруднення повітря, нарешті, буде внесено у законодавство обов’язкове встановлення датчиків забруднення на джерелах викидів. Що стосується моніторингу, ті прибори, на основі яких вимірюється стан атмосферного повітря, вони вже застаріли, тож виділять кошти на оновлення цієї системи моніторингу. І система моніторингу, наскільки я зрозумів, буде знаходитись в одних руках».

 

Контроль за підприємствами-забруднювачами та за їх дозвільними документами – найголовніше, кажуть екоактивісти. Екологи вважають, що варто переглянути й розподіл екологічного податку та сплати за надра, мовляв, більша частина коштів повинна залишатися у місті.

 

«Те, що в нас плата за надра йде у держбюджет у загальний фонд, я думаю, що це повністю неправильно, тому що у нас тоді немає грошей на рекультивацію покинутих шахт, відкритих родовищ . Тобто підприємство закінчило роботу, а коштів на рекультивацію у нього вже немає. Проєкт рекультивації розрахований на десятки років, і в результаті ми будемо мати ландшафт Місяця», - зазначив представник ГС «Екологічної ради Криворіжжя».

 

Нинішній Кабмін має повний пакет напрацювань криворіжців щодо покращення екологічної ситуації в Кривбасі. Мер міста передав їх нещодавно представникам уряду. Втім, до плану парламентських слухань ці документи поки що не потрапили.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: