Нові методи діагностування Covid-19 - до Кривого Рогу надійшли тести на антиген

ЗДОРОВ'Я
13.11.20 - 11:25

На минулому тижні Кабмін прийняв рішення щодо виділення коштів на експрес-тести на антиген. Далі – процес закупівлі та постачання в Україну. За попередніми домовленостями міністерства, це має статися за місяць, тоді як у Кривому Розі такі тести вже є.

Не чекаючи на державне фінансування, за дорученням мера Юрія  Вілкула, з міського бюджету виділили кошти та придбали 5 250 таких тестів. 12 листопада вони надійшли в місто та були розподілені між базовими лікувальними закладами та центрами первинної медико-санітарної допомоги. 

 

Швидкі тести на антиген призначатимуть контактним хворим і тим, хто має ознаки респіраторної хвороби. До того ж їх зможуть робити сімейні лікарі. І, звісно, ці тести будуть безкоштовними (за показниками).

 

ПЛР-тест і швидкий тест на антиген – це різні методи діагностики. Метод ПЛР в усьому світі вважають «золотим стандартом», а поява тестів на антиген дозволить збільшити кількість тестувань, і відповідно, зменшити черги пацієнтів.

 

«Подія, що сьогодні у нас відбувається, стосується лабораторної діагностики. Лікарі пам’ятають часи, коли  для того, щоб отримати відповідь на тест ПЛР, потрібно було чекати 1-2 тижні. Однак, швидке отримання результатів завжди було алгоритмом  для прийняття рішення щодо того, як правильно організувати роботу з пацієнтом: чи відправити на самоізоляцію, чи ушпиталити його. І коли з’явилася  інформація про виробництво експрес-тестів на антиген, Кривий Ріг оперативно відреагував, і перша партія таких тестів уже надійшла до нашого міста», - сказав начальник управління охорони здоров’я Костянтин Мурашко.

 

Наприкінці вересня виробництво тестів на антиген запустила швейцарська фірма Hoffmann-La Rochе. Їх виготовляють і інші компанії, зокрема американська Abbott, а також фірми з Південної Кореї, Китаю. Всі вони  зареєстровані в Україні й практично однакової якості. 

 

Від початку пандемії, у Кривому Роз зробили близько 80 тисяч експрес-тестів, методом ІФА провели близько 70 тисяч тестів та методом ПЛР – близько 15 тисяч.  При встановленому по країні нормативу не менше 48, показник охоплення тестами в нашому місті складає 120 на 100 тисяч населення. 

 

Як ми писали, нещодавно у Кривому Розі відкрили нову лабораторію, у якій виконують дослідження на COVID-19 методом ПЛР.

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: