Обережно, нітрати: криворіжців застерігають від вживання ранніх овочів

АКТУАЛЬНО
10.04.19 - 10:54

Червонобокі помідори, перша редиска, зелені огірки, молода капуста, кучерява зелень — важко встояти перед спокусою й не купити. Але для привабливого вигляду та швидкого росту їм у теплицях штучно замінювали сонце, підживлювали мінеральними добривами. Тому ранні овочі містять значно більшу кількість нітратів, ніж ті, що згодом виростуть на відкритих грядках.

У сумлінних підприємців та фермерів завжди є супроводжувальна документація на продукцію з результатами лабораторних досліджень. Але ця інформація не завжди доступна покупцеві. Продавчині, а поза камерою й адміністрація ринку запевняють - овочі без лабораторного висновку до продажу не допускають.

«Вся продукція, яка тут продається, проходить лабораторний аналіз. Коли приношу додому ранні овочі, я просто вимочую їх із півгодини, хоч у лабораторії й перевіряють на допустимі норми, та в мене маленькі діти. Потім я їм даю, їдять нормально», — розповідає продавчиня Інна.

 

 

Але не можна з такою впевненістю сказати про всі овочі, які реалізують у місті. Спеціалісти міського відділу лабораторних досліджень серед інших мали й невтішні результати.

«Перевищення гранично допустимих концентрацій було в буряку, капусті, баштанних культурах. Третю частину всіх перевищень складають саме ранні овочі: кабачки, морква, редиска. Там концентрація нітратів у 1,5–2 рази більша», — зазначає завідуюча відділенням організації санітарно-гігієнічних досліджень міського відділу лабораторних досліджень Ольга Ніколенко.

 

 

Тому спеціаліст радить купувати овочі лише в точках організованої торгівлі. Вдома потрібно дотримуватися простих правил обробки. Зелень вимочувати у воді близько години. Огіркам, редисці, капусті після такої ж процедури, обов’язково зчистити шкірку, перші листки та черешкову частину. І не споживати їх як основну страву, обов’язково подати до столу з іншими продуктами. Це знизить концентрацію нітратів.

«Вимочування у воді впродовж однієї-двох годин дозволяє зменшити вміст нітратів до 25 %. Найбільш ефективний метод — це відварювання, яке витягує з овочів 85% нітратів. Відвар із овочів необхідно злити відразу, інакше під час охолодження нітрати знову повернуться. Тепличні овочі під забороною для малолітніх дітей та людей із хворими судинами, серцем, нирками та хронічними недугами шлунково-кишкового тракту», — застерігає Ольга Ніколенко.

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: