Обстежуйтесь щороку, не чекайте акцій. Понад 2,5 тисячі криворіжців - на обліку з глаукомою

ЗДОРОВ'Я
06.03.20 - 15:50

Сьогодні відзначають Всесвітній день боротьби із глаукомою. З цієї нагоди в Криворізькій філії КП «Дніпропетровська обласна офтальмологічна лікарня» за адресою: вул. Володимира Великого, 21 відбулася пресконференція головного експерта-офтальмолога Людмили Сулим.

На диспансерному обліку в криворізьких лікарнях із захворюванням очей перебувають понад 2,5 тисячі містян.

 

«11 березня у центрі адмінпослуг «Віза», за адесою вулиця Молодіжна, 1, проведуть міську акцію з вимірювання внутрішньоочного тиску, 9.00 до 17.00», – зазначила Людмила Сулим.

 

Вона також наголосила, що не варто чекати спеціальних акцій, присвячених глаукомі. Людям, старшим за 40 років, необхідно щороку самостійно йти до лікаря та виміряти внутрішньоочний тиск.

 

За даними ВООЗ, 74 % людей з інвалідністю зору мають нейродегенеративні захворювання, серед яких перше місце посідає глаукома.

 

Понад 5 мільйонів людей втратили зір унаслідок глаукоми. Це 13,5 % від усіх випадків сліпоти у світі. 80 мільйонів осіб у світі живуть з глаукомою.

 

З 2008-го року в Україні щовесни з 10 по 16 березня проводять тижневик боротьби з глаукомою. Мешканці Кривого Рогу можуть звернутися до сімейних лікарів, до офтальмологів поліклінік за місцем проживання та до діагностичного відділення Криворізької філії ДОКОЛ для вимірювання внутрішньоочного тиску.

 

На розвиток глаукоми впливають хронічні захворювання; діабет; серцево-судинні захворювання; вплив ультрафіолету; паління; надмірна вага; неповноцінне харчування; відсутність фізичної активності.

 

Симптоми, які можуть свідчити про наявність глаукоми: «мушки» перед очима; веселковий ореол навколо світла, на яке ви дивитесь; затуманювання зору, часта зміна окулярів.

 

При появі одного із цих симптомів негайно зверніться до лікаря. Для діагностики глаукоми необхідно перевірити зір, поле зору, стан зорового нерву та виміряти ВОТ.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: