Омікрон домінує, - криворізькі фахівці про особливості чергової модифікації коронавірусу

КОМЕНТАР
09.02.22 - 11:28

В Україні переважає нова мутація коронавірусу - Омікрон. На переконання медиків, захворювання викликає менш важкі форми інфікування, проте є більш заразним і частіше вражає дітей.

«У кожного пацієнта захворювання протікає індивідуально, основна відмінність від Дельти - вірус заразніший і більше вражає населення. Омікрон не викликає кашлю. Основні симптоми: першіння, біль в горлі, слабкість, які можна списати на втому, далі – підвищення температури. І люди не одразу звертають увагу на цю сиптоматику, - пояснює  лікарка Криворізького районного відділу Дніпропетровського центру контролю та профілактики хвороб Альона Добролюбова.

 

Омікрон може вражати людину по кілька разів за сезон, - попереджають лікарі.

 

«Характерна особливість Дельти - дуже невеликий відсоток тих, хто міг захворіти повторно. Загалом, вистачало імунітету на рік.  При Омікроні людина може перехворіти до 5 разів, але  він протікає значно  легше, ніж Дельта», - розповіла лікарка.

 

З початку року в мікробіологічній лабораторії центру було проведено три тисячі ПЛР-досліджень. Як відзначають фахівці, позитивних результатів дедалі більше.

 

«Найчастіше на Омікрон хворіють молоді люди. Якщо Дельта вражала пацієнтів за 40 і вище, то Омікрон - від 30 років, плюс дитяче населення, - говорить  завідуюча мікробіологічною лабораторією Криворізького районного відділу Дніпропетровського центру контролю та профілактики хвороб Ельміра Табатська.

 

Рівень госпіталізації з початку року не зріс. За офіційними даними, дві третини хворих у Кривому Розі лікуються амбулаторно. Торік за цей же період завантаженість ліжок у місті дорівнювала 26 відсоткам, зараз – стільки ж. 

 

«Ми активно виявляємо хворих, але тяжкі форми - на тому ж рівні. Вірус не такий страшний, як ми вважали до того, як з ним зіштовхнулися», -  поділилась Альона Добролюбова.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: