Оперативна діагностика. У міській інфекційній лікарні розпочав роботу новий ПЛР-відділ лабораторії

ЗДОРОВ'Я
20.07.21 - 17:43

У Кривому Розі продовжують комплексну роботу з модернізації та переоснащення закладів охорони здоров’я. 

На ремонти та закупівлю нового обладнання у міському бюджеті передбачено майже 25 млн грн.

 

Наразі завершили ремонт та оснащення клініко-діагностичної лабораторії Криворізької інфекційної лікарні, триває капітальна реконструкція 4-поверхового корпусу приміщень «інфекційки». 

 

Міський голова Костянтин Павлов провів у лікарні робочу нараду. 

 

Пандемія, а також вимоги реформи, що триває в країні, внесли свої корективи у діяльність медзакладів міста. 

 

«Враховуючи обставини, ми зараз робимо акцент на опорних лікарнях, які на передовій у боротьбі з коронавірусом. Один із важливих об’єктів - це капітальний ремонт інфекційної лікарні та облаштування сучасної клініко-діагностичної лабораторії. Коли погіршення стану пацієнта може відбуватися дуже швидко, вчасна діагностика вкрай важлива. Ця лабораторія додасть можливостей для більш оперативного проведення діагностики та ефективної допомоги людям. Підкреслю, що потужності лабораторії розраховані не лише на діагностику коронавірусу, вона працюватиме й на дослідження та виявлення інших інфекцій», - підкреслив міський голова Костянтин Павлов.

 

Ремонтні роботи виконали коштом міського бюджету. Також місто закупило лабораторне обладнання на суму майже 2 млн грн. Зараз приміщення клініко-діагностичної лабораторії повністю оновлене та оснащене сучасним обладнанням, яке здатне робити за добу близько сотні ПЛР-досліджень на коронавірус. Придбали екстрактор, ПЛР-апарат в реальному часі (ампліфікатор), необхідні холодильники. Є і такий, що тримає температуру – 80 С0, що важливо при дослідженнях і зберіганні препаратів. Закуплені аплікатори, шафи біологічної безпеки, спеціальні меблі, інше лабораторне оснащення.

 

«В умовах медреформи лікарні стали автономними і повинні фінансуватися Національною службою здоров'я України, але фактично навіть з фінансуванням зарплат виникають труднощі. В складних умовах пандемії та економічної ситуації ремонти і закупівля нового обладнання відбуваються завдяки системній підтримці міської влади. Відкриття ПЛР-відділу на базі закладу дозволить скоротити час з моменту обстеження пацієнта до отримання результату, спростить процедуру дослідження для пацієнта», - розповіла в.о. директора інфекційної лікарні Олена Партоєва.

 

Наразі лабораторія, за діючими вимогами МОЗ, проходить дозвільний етап та контроль на достовірність результатів проведених ПЛР-тестів. Це відбувається шляхом підтвердження результатів двома структурами: Дніпропетровським обласним центром контролю та Київським центром громадського здоров’я, які по завершенні перевірки надають дозвіл на самостійну роботу з занесенням підрозділу інфекційної лікарні до реєстру МОЗ України як такої, що виконує ПЛР-дослідження.  

 

Крім того, тривають роботи з капремонту в 4-поверховому корпусі лікарні. Вже проведені покрівельні роботи, відремонтовані марші, стіни облицьовані кахлями, відновлена система водопостачання та водовідведення, тривають роботи з утеплення фасаду та його оздоблення. Після корегування проєкту будуть виконані роботи із внутрішньої розводки киснезабезпечення та розглядається можливість встановлення системи генерації кисню. 

 

До кінця року також буде реалізовано ще низку медичних проєктів: ремонт у міськлікарнях №17, 7 та 3, часткова реконструкція у «тисячці», відкриття 2-х амбулаторій в Тернівському районі по вулиці Сірка та по вул. Мухіної в Довгинцівському районі. 

 

З початку пандемії у лютому 2020 року інфекційну лікарню було перепрофільовано - 180 ліжок обладнано для надання допомоги пацієнтам тільки з COVID-19, а з березня 2021 - ще додатково 25 ліжок (всього - 205 ліжок), в тому числі - 12 ліжок у відділенні анестезіології та інтенсивної терапії. Коштом міського бюджету закупили нове діагностичне обладнання: ЕКГ-апарати, ШВЛ, отримали 203 кисневі концентратори, а також засоби особистого захисту для медперсоналу, дезінфекційні засоби, водонагрівачі, рециркулятори, стерилізатор паровий, холодильники, електрокардіограф, дефібрилятор, напівавтоматичний біохімічний аналізатор, будівельні матеріали для поточного ремонту. Всього на боротьбу з COVID-19 містом спрямовано вже понад 195 млн грн.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: