Пам'ятаємо, шануємо, вклоняємось. На проспекті Миру у Кривому Розі тривають урочистості до Дня визволення міста

ПАМ'ЯТЬ
22.02.19 - 14:49

Сьогодні у Кривому Розі відбуваються урочистості з нагоди 75-ї річниці визволення Кривого Рогу від нацистських загарбників. 

Цього дня у кожному районі відбулися заходи, де лунали найтепліші слова подяки героям-землякам за величний подвиг у Другій світовій війні.

 

О 14-й годині на проспекті Миру розпочалась урочиста хода за участі ветеранів, військових підрозділів, керівництва міста, народних депутатів України, представників духовенства, громадських організацій.

Проспектом проїхала військова техніка.

Криворізька громада поклала квіти до пам'ятної стели на честь воїнів, загиблих в АТО, до Меморіального комплексу "Перемога" на проспекті Миру.

 

Відбулося традиційне ритуальне запалення факелів біля монумента.

 

У другій половині дня ветеранів чествуватимуть на святковому концерті у театрі імені Тараса Шевченка. 

 

75 років тому, восени 1943 року, одночасно з запеклими боями на київському напрямку, розгортався  масштабний бій на підступах до Кривого Рогу.

Розпочалася відома Нікопольсько-Криворізька операція зі звільнення двох великих промислових регіонів України. Боротьба криворізьких партизанів і підпільників проти нацистів злилася з наступальними діями частин 3-го Українського фронту. Всі разом вони завдали вирішального удару по семи ворожих дивізіях, які на той час розташовувались у місті.

За 31 місяць окупації фашисти розстріляли 7239 криворіжців, 2187 були заслані до концтаборів ворожої Німеччини. Проте навіть у найважчі часи Кривий Ріг не скорився: у місті діяли 14 підпільних груп та 2 партизанські загони, які постійно здійснювали диверсії, нищили ворожі ешелони з військовими та технікою.

У результаті проведення Нікопольсько-Криворізької операції, 22 лютого 1944 року наше місто було звільнене.

 

За подвиги на фронтах Другої світової вiйни багатьох криворіжців було нагороджено орденами й медалями, 20 криворіжців стали Героями Радянського Союзу,  9 - повними кавалерами орденів солдатської Слави.

Нині у Кривому Розі мешкають усього 4 ветерани-визволителі Кривого Рогу - Погорєлова Валентина Іванівна, Марченко Олена Іванівна, Потапенко Іван Дмитрович і Тягнибіда Анатолій Григорович. Міський голова привітав їх особисто.

 

Вшануймо спогадом священну пам’ять про воїнів-визволителів Кривого Рогу та героїв-підпільників, адже саме вони подарували нам мирне небо над рідним містом.

 

Телеверсію сьогоднішнього святкового концерту в театрі імені Тараса Шевченка дивіться завтра о 18.30 та в неділю об 11.00 на ТРК "Рудана".

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: