Пекельній біль Іловайської трагедії. Сьогодні - День пам'яті захисників України

ПАМ'ЯТЬ
29.08.20 - 9:30

Сьогодні - День пам'яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність і територіальну цілісність України. 29 серпня 2014 року - дата Іловайської трагедії, коли українські збройні підрозділи потрапили в оточення російських військ.

Бої за важливий стратегічний об’єкт Донбасу - місто Іловайськ - тривали з середини серпня. Українським армійцям майже вдалося звільнити місто, але у плани Москви не входило здавати важливий стратегічний пункт, тому вона кинула проти українців свої регулярні війська.

 

Унаслідок вторгнення підрозділів Збройних сил РФ, батальйони МВС України «Дніпро-1», «Миротворець», «Світязь», «Херсон», «Івано-Франківськ», Нацгвардії «Донбас» і сили сектору «Б» потрапили в оточення. 28 серпня становище наших військових стало критичним. 

 

Згідно зі звітом Міністерства оборони України, вторгнення російських військ на територію України відбувалося протягом 24-29 серпня 2014 року, а загальна кількість контингенту складала 3,5 тис. осіб особового складу, 60 танків, 320 БМД (БМП), 60 гармат, 45 мінометів, 5 ПТРК.

 

29 серпня ворог пообіцяв українським військовим відкрити гуманітарний коридор, яким би вони могли вийти з оточення. Насправді ж «зелений коридор» став для наших військових справжньою дорогою смерті.

 

Дані про втрати різняться. Так, за офіційними даними, під час Іловайської операції і подальшого розстрілу в «зеленому коридорі» 366 українських воїнів загинуло, 429 - отримали поранення різного ступеня тяжкості, 128 потрапили в полон, 158 вважаються зниклими безвісти.

 

Днем жалоби 29 серпня у Кривому Розі оголосили першими з усіх українських міст. Його затвердили Статутом територіальної громади Кривого Рогу.

 

Шість років тому, наш 40-й батальйон "Кривбас" втратив у тому пеклі 21-го бійця. Є хлопці, яких і досі шукають як безвісти зниклих, і криворіжці моляться за їхнє повернення.

 

Сьогодні до монументів полеглих оборонців криворіжці покладуть квіти, провідають їхні могили. Об 11.00 на Алеї слави, біля Металургійного виконкому, відкриють пам'ятник жертвам Іловайської трагедії.

 

Як ми писали, матері криворізьких бійців вирушили в Київ на меморіальні заходи. Вчора вони поклали свічки до Стіни пам'яті.

 

 

 

 

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: