Перекривають кисень, погрожують і шантажують: чому піднялися нагору криворізькі гірники?

РЕЗОНАНС
26.09.20 - 14:03

Як ми писали, учора ввечері гірники двох шахт, після тривалого страйку в підземних умовах, таки піднялися на поверхню. 

Михайло Волинець, голова Незалежної профспілки гірників України, стверджує, що в ході перемовин, гірники та адміністрація КЗРК дійшли домовленості, що всі страйкарі, які перебували під землею з першого дня протесту, підпишуть Меморандум, і це буде гарантією непритягнення їх до відповідальності, запорукою не переслідування. 

 

 

Як відомо, адміністрація підприємства КЗРК (у рівних частинах належить групам "Приват" та "Метінвест"), категорично наполягає на тому, що передбачені Меморандумом вимоги в частині підвищення зарплат наберуть чинності з моменту, коли на поверхню піднімуться протестувальники усіх чотирьох шахт. 

 

За умовами цього документу, страйкарям запропонували підвищення зарплат на 25% і 10% (підземних і наземних професій). 

 

 

Нагадаємо, з підземелля піднялися гірники шахт «Тернівська» та «Гвардійська», а 68 гірників шахт «Октябрська» та «Родіна» учора ще залишалися на горизонті. 

 

За словами активіста профспілки «Свобода праці на КЗРК» Олександра Рижого, керівництво підприємства зменшило подачу кисню через зупинку видобутку, тому страйкарям у підземних виробках стало важко дихати, тому вони були змушені піднятися нагору.  

 

Подібні методи перекриття кисню використовували хіба що нацисти у Другій світовій війні. 

 

"Вони відключають вентиляцію, а в таких умовах неможливо знаходитись там цілодобово, - каже Олександр Рижий. - Достовірної інформації про підписання Меморандуму у нас поки немає, це лише чутки. Чи будуть страйкарі продовжувати наземний протест, теж поки не відомо. Знаю, що під курантами ще ночують наші люди". 

 

Шахтарі підтверджують, що припинили підземний страйк не лише через проблеми зі здоров'ям. 

 

Як повідомляє телеграм-канал "Соціальний рух", вчора, 25 вересня, відбулась зустріч, де протестувальникам погрожували кримінальним переслідуванням, позбавленням зарплати та перекладанням збитків підприємства на рударів.

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: