Переміг борщ - переможе й Україна! Нашу національну страву внесли до культурної спадщини ЮНЕСКО

КУЛЬТУРА
01.07.22 - 14:02

Сьогодні елемент “Культура приготування українського борщу” було внесено до Списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, що потребує негайної охорони, - повідомив міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко.

Нагадаємо, ініціатором офіційного визнання борщу українською національною стравою є відомий шеф-кухар Євген Клопотенко, який доклав до цього чимало зусиль.

«Битва за борщ була розпочата ще до війни. І скільки б Маша Захарова не розповідала, що “книги з кулінарії заборонялися, а рецепт страви тримали в таємниці та забороняли готувати” і взагалі наш борщ - це “прояв екстремізму та нацизму”, цей “прояв екстремізму” тепер офіційно український, і офіційно під охороною ЮНЕСКО… Як у війні за борщ, так і в цій війні, ми переможемо», - написав Олександр Ткаченко.

 

Торік у березні МЗС внесло номінаційне досьє щодо українського елементу «Культура приготування Українського Борщу» до Репрезентативного списку ЮНЕСКО. За правилами, номінація була включена в чергу на розгляд у 2023 році.

 

Проте, розпочата росією війна проти України, за оцінками Організації, створила загрозу цьому об’єкту культурної спадщини і було прийнято рішення розглянути українську номінацію на включення до іншого переліку - Списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, що потребує термінової охорони.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: