Перевірки COVID-сертифікатів цілком законні - це не медична таємниця, - МОЗ

КОМЕНТАР
08.11.21 - 10:50

Перевірки COVID-сертифікатів не суперечать закону. Оскільки сертифікат про вакцинацію або ПЛР-тест не містять інформацію про звернення до лікаря або діагнозу, вони не є медичною таємницею, - роз'яснили у МОЗ.

У міністерстві повідомили, що пацієнт має право на таємницю про стан свого здоров'я, факт звернення за медичною допомогою, діагноз, а також про відомості, отримані при медичному обстеженні. Отже вимагаючи пред'явити COVID-сертифікат, поліція не порушує закон.

 

«Міністерство охорони здоров'я інформує, що згідно зі статтею 39-1 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров'я», пацієнт має право на таємницю про стан свого здоров'я, факт звернення за медичною допомогою, діагноз, а також про відомості, отримані при його медичному обстеженні. Тобто медична таємниця містить звернення до лікаря чи діагноз, а в документах про вакцинацію цих відомостей немає», – йдеться у повідомленні МОЗ.

 

Міністерство зазначає, що правоохоронці при перевірках дотримання карантинних правил можуть вимагати у громадян пред'явити COVID-сертифікат, не порушуючи при цьому закону.

 

У країні тривають масові перевірки сертифікатів у громадських місцях, на транспорті, складені адмінпротоколи на порушників.

 

Між тим, коли журналісти поцікавились у першого віце-спікера Верховної Ради, "слуги" Олександра Корнієнка, скільки нардепів вже вациновані, він відповів: "Ми не можемо цю інформацію навіть запитувати, бо це порушення законодавства про персональні дані".

 

Нагадаємо, наразі COVID–сертифікати не перевіряють у відвідувачів банків, АЗС, зоомагазинів, аптек та продовольчих магазинів.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: