Перевізники Кривого Рогу просять підняти вартість проїзду до 10 грн. Як пояснюють?

АКТУАЛЬНО
12.01.22 - 12:39

Приватні перевізники Кривого Рогу просять підняти вартість проїзду маршрутками до 10 грн, як це давно зробили в інших містах. Наразі вартість проїзду у маршрутних таксі нашого міста становить 8 гривень.

Криворізькі перевізники нагадують, що ще навесні 2021 року у різних містах України маршрутні таксі підняли вартість проїзду. Це було викликано зростанням вартості бензину, дизпалива і особливо газу (майже вдвічі), на якому працюють багато маршруток, а також здорожчанням запчастин та інших складових.

Так, ще торік у Харкові, Одесі, Києві, Львові, і навіть у невеликій за розмірами Вінниці, де маршрути дуже короткі, вартість проїзду підняли до 10 грн, а в Дніпрі - від 10 до 12 грн.

 

Тож приватні перевізники Кривого Рогу звернулися до влади з проханням провести перерахунок тарифів, відповідно до Закону України «Про автомобільний транспорт» та Наказу Міністерства транспорту та зв'язку України №1175. Запущено регуляторну процедуру з вивчення та обговорення їхніх вимог, однак жодного остаточного рішення ще не прийнято.

 

Наші журналісти поспілкувалися з перевізниками, щоб вислухати їхні аргументи.

 

"Прохання про підвищення вартості проїзду пов'язане з тим, що у нашому місті - найнижчий тариф на перевезення, ніж по країні, і це при тому, що у нас найдовші маршрути. Навіть у маленьких містах вартість проїзду підняли. Ми не прагнемо "нажитись", це лише необхідний захід, щоб тримати транспортні засоби у належному стані. Люди скаржаться, що ми машини не оновлюємо, я скажу відверто - і при новому тарифі машини оновлювати не зможемо. Цих грошей вистачить лише на те, щоб підтримувати їх у нормальному технічному стані. На сьогодні, здорожчало пальне, газ став уже 48 грн за куб. Машини на газу всі зупинилися, тож ми не хочемо, щоб спинилися ще й дизельні машини. Насправді, пальне зараз не надто дорожчає, але відтоді, як у нас був проїзд по 7 гривень, воно здорожчало відчутно. А в собівартість пасажирських перевезень входять і запчастини, і податки, і зарплата водіїв, і утримання офісу (опалення, газ і світло здорожчали). Та у Дніпрі навіть в соціальних автобусах - 6.50 грн проїзд, у Кам'янському - 8 грн. Якщо не піднімемо - просто не виживемо. Прикро, коли люди називають наші маршрутки "скотовозками". Так, є машини у поганому стані, але їх 10-15%. За останні 2-3 роки з'явилися Спринтери, Фольксвагени, оновлення потроху триває", - аргументує Олександр Сагановський, заступник генерального директора ТОВ «ПівнічТранс».

 

Свої економічні обґрунтування для підвищення вартості проїзду до 10 грн перевізники надали до виконкому. Тепер має відбутись процедура з вивчення та обговорення цих вимог.

Керівник ПП «Одіум-Престиж» Джанай Омаров підтримує підвищення: "Відбулося здорожчання газу, гуми, акумулярів, запчастин, податки зростають. Як би ми не хотіли економити, без підвищення не вдасться. Та й пасажиропотік сильно впав - народ виїхав за кордон, людей перевозимо набагато менше, а возити все одно треба. Зараз нелегко вирахувати тарифи, бо щодня ситуація змінюється. Буквально за 4 дні на нафтобазах дизпальне здорожчало на 1,5 грн. Що буде далі, не зрозуміло. Ми живемо у ситуації, коли не відомо, що буде завтра. Хотілось би мати тариф, який би відповідав ситуації на ринку. Водіїв не вистачає - вони пішли на вантажні перевезення, бо там заробляють більше. Крім того, парк терміново треба оновлювати, але про це й мови нема, бо зараз мета - просто вижити і хоч щось заплатити водіям".

 

Нагадаємо, міською владою у Кривому Розі, в єдиному місті України, повністю збережено безкоштовний проїзд у міському комунальному транспорті – автобусах, тролейбусах, трамваях та швидкісному трамваї. Тоді як у більшості інших міст вартість проїзду у громадському транспорті становить 4-8 грн.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: