«Перевищено допустимі норми радіації», – СБУ провела брифінг по обшуках на «АрселорМіттал Кривий Ріг»

ВАЖЛИВО
22.07.19 - 17:27

Заміри раціації на підприємстві показали її рівень у 4,4 мікрозіверта, що значно вище за норму. Про це на брифінгу повідомив голова слідчого управління СБУ в Дніпропетровській області Андрій Олійник.

За інформацією СБУ, під час проведення слідчих дій на підприємстві «АрселорМіттал Кривий Ріг» було виявлено порушення радіаційної безпеки, зокрема виміри біля машини безперервного лиття заготовок, яка містить джерело іонізації, показали радіаційний фон у вигляді 4,4 мікрозіверта, що є значним перевищенням допустимих норм (0,27-0,34 мікрозіверта).

 

«Ми виявили радіацію, яка значно перевищує допустимі санітарні норми для роботи на зазначеному підприємстві. Це 4,4 мікрозіверта на годину. Також під час обшуків з метою приховування слідів співробітники підприємства перешкоджали в здійсненні повноцінного огляду конструкційних особливостей машини безперервного лиття сталі та не давали оглянути внутрішні складові іонізатора», – заявив Андрій Олійник.

 

За словами в.о. голови СБУ Івана Баканова, на цьому виробничому обладнанні було проведено кустарні ремонтні роботи, а його запуск відбувся без належних дозволів держорганів, уповноважених здійснювати радіаційний контроль. Також Іван Баканов назвав «маніпуляцією» заяви компанії про арешт і вилучення обладнання, яке «вивезти неможливо».

 

"Щодо тези другої, що Служба безпеки України все заарештувала, і таким чином підставили під зрив інвестицію потужного інвестора в сумі 150 мільйонів доларів. По-перше, ми нічого не заарештовували, ні рахунки, ніяке обладнання. І по-друге, з тих самих файлів ви побачите, що в принципі заарештувати і вивезти те, що казали в інтернеті, неможливо. І ви побачите, насправді у якості доказів ми зібрали, що було зазначено в ухвалі суду, і що ми вивезли. Коли ви побачите об’єм тих документів, які ми вивозили, ви зрозумієте що все, що говорилося в інтернеті, це є маніпуляція. Більше того, на мою особисту думку, вона суб'єктивна у цьому випадку, представники  "АрселорМіттала" в принципі перешкоджали наданню цих документів і максимально затягували час надання цих документів СБУ для того, щоб викликати, можливо, резонанс у суспільстві", - зазначив Іван Баканов.

 

Крім того, Служба безпеки України звинувачує менеджмент металургійного гіганта у недбалому використанні інвестицій індійського бізнесмена, власника компанії «АрселорМіттал» Лакшмі Міттала.

 

«Я впевнений, що Лакшмі Міттал, який є потужним міжнародним інвестором, намагаючись здійснити цю інвестицію, не планував зробити нічого поганого. Але той менеджмент, який працює на підприємстві, недбало ставився до своїх обов’язків. І тому повинен бути відповідним чином як мінімум дисциплінарно покараний», – наголосив Баканов.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: