Першоцвіти - наш скарб, а не спосіб заробітку! Криворіжцям нагадали про штрафи за винищення квітів

ЕКОЛОГІЯ
09.03.21 - 13:17

Щороку першими проявами весни є квітування першоцвітів. Крізь снігові проталини вони виглядають на лісових галявинах та пагорбах, вкриваючи їх мальовничими килимками. Першоцвіти - ранньовесняні квіти, що розпускаються ще до появи листя на деревах. 

До квітів, що дарують нам весняний настрій, відносять підсніжники, проліски, крокуси (шафрани), ряст, рябець шаховий, первоцвіти, нарцис вузьколистий та інші. 

 

За даними екологів, щорічно у період з березня по квітень в Україні знищують до 20 мільйонів цих квіток, занесених до Червоної книги. Перші провісники весни опинились на межі зникнення - це наслідки недбалого ставлення людини до природи, адже дуже багато охочих намагаються весняні квіти перетворити на засіб заробітку.

 

Мешканцям Кривого Рогу нагадують, що більшість першоцвітів занесені до «Червоної книги України». Збирати, продавати та купувати такі рослини заборонено.

 

Порушників штрафуватимуть, зауважили у департаменті екології та природних ресурсів Дніпропетровської ОДА.

«Встановлені законом «квіткові» заборони цілком виправдані. Адже з кожним роком на Дніпропетровщині та в інших регіонах стає все менше проліскових галявин», – зазначили в ДніпроОДА.
 

Зривання першоцвітів призводить до того, що пошкоджена рослина не може утворити насіння. Утрата однієї стеблини означає «нестачу» 45-60 насінин.
 
Закон суворо забороняє збирати, продавати та купувати проліски, черемшу, шафран, сон-траву, конвалії. З порушниками борються екологічні інспектори, поліцейські, лісничі та громадські активісти.

Штраф за шкоду довкіллю – до 3655 грн.

 

Найбільш поширені локалізації цих квітів можна зустріти у Карпатах - навесні тут розквітають цілі долини диких тюльпанів та крокусів.

 

 

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: