Підкорювачі вогню. 4 травня – Міжнародний день пожежних

СВЯТО
04.05.21 - 10:16

Сьогодні відзначають Міжнародний день пожежних. Цей день уперше відзначили у 1999 році. 

2 грудня 1998 року сталася одна з трагічних подій, яка вразила жителів австралійського містечка Лінтон та весь світ. Пожежні в Лінтоні – густонаселеному районі в Вікторії – билися з великим вогнем, що швидко поширювався від сухого чагарника, який покривав значну територію і погрожував мешканцям містечка. Це був черговий екстрений виклик, і пожежники Geelong West Fire Brigade ще не знали про трагедію, яка чекала на них попереду. 

Гаррі Вредевелдт, Кріс Еванс, Стюарт Девідсон, Джейсон Томас і Метью Армстронг вирушили назустріч небезпеці. Коли ці п’ятеро потрапили в гарячу зону, вітер раптово змінив напрямок. Їх машина за лічені секунди опинилася у страшному полум’ї, з якого їм уже не судилось вибратись. 

 

4 травня оголосили Міжнародний день пожежних (IFFD) у зв’язку з загибеллю цих п’ятьох вогнеборців в Австралії. До того ж, це день святого Флоріана Лорхского, в католицькій традиції – покровителя пожежних.

 

 

Цікаві факти про вогнеборців

 

Щодня робота нової зміни починається з обов'язкових процедур: перевірка засобів захисту органів дихання, захисного одягу та особистих документів, необхідних для ідентифікації людини, якщо вона загине.

 

У більшості випадків пожежні працюють за схемою «день за два», але деякі бригади працюють 3-4 дні поспіль протягом 10-12 годин. Якщо станеться виняткова ситуація, пожежні можуть працювати без перерви більше одного дня.

 

Вважається, що вперше люди почали створювати бригади для гасіння пожеж в Англії, і це була ініціатива страхових компаній, які хотіли зменшити втрати при стихіях. Точно не відомо, але, ймовірно, перші пожежні з'явилися в 1722 році.

 

Існує стереотип про те, що тільки чоловіки можуть виконувати небезпечну роботу, але насправді Моллі Вільямс стала першою жінкою-пожежним, яка почала службу на початку 19-го століття. За деякий час створили окремі бригади, в яких працювали тільки жінки.

 

Пожежну жердину вважають невід'ємною частиною інтер'єру служби порятунок вже протягом 140 років. Справа в тому, що історично на першому поверсі розміщувався службовий інвентар, а на другому – працівники, і для швидкого спуску вниз жердина виявилася найкращим засобом.

 

Будь-яке місце загоряння через потрапляння блискавки наші предки вважали священним. Такий вогонь заборонялося гасити водою. Тому найдавніші пожежні на Русі користувалися молоком.

 

Коли в Америці служба порятунку була ще погано розвиненою, на багатьох кіностудіях через займання були знищенні безліч стрічок німого кіно. Достовірно не відомо, але вважається, що до нас не дійшло близько 80% фільмів, знятих у ті часи.

 

Сучасні пожежні користуються не тільки водою. У їх розпорядженні є й інші засоби, наприклад пар, діоксид вуглецю або піна.

 

Через пожежний рукав за секунду проходить до сотні літрів води. Точне значення залежить від потужності використовуваного обладнання.

Захисні костюми вогнеборців здатні якийсь час витримувати температуру до 1200 градусів Цельсія. Для порівняння, температура плавлення свинцю – 327,5 градус , золота – 1064 градуси. 

 

Зі святом, підкорювачі вогню! Повертайтеся з виїздів живими й неушкодженими!

 

 

Джерела: УНІАН, Фактрус, Icprime. Фото на прев’ю - ДСНС.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: