Підробка чи оригінал? З вересня українці зможуть перевірити оригінальність ліків через смартфон

КОРИСНО
26.07.19 - 12:01

З 1 вересня цього року на упаковках препаратів з’являтиметься спеціальне маркування, за яким вже наприкінці року пацієнти зможуть перевіряти оригінальність ліків за допомогою мобільного додатку. Про це повідомляє пресслужба Міністерства охорони здоров’я.

24 липня Кабмін ухвалив постанову, яка дає старт масштабній боротьбі з підробленими ліками. Ця постанова – важливий елемент Концепції реалізації державної політики щодо запобігання фальсифікації лікарських засобів.

 

В аптеках з’являться лікарські засоби зі спеціальним 2D кодом на упаковці (шляхом нанесення на кожну упаковку лікарського засобу двовимірного штрих-коду). Цей спеціальний код наносять при виробництві ліків на заводах, а дані про це заносять в єдину державну систему проведення моніторингу обігу лікарських засобів. У межах пілотного проекту можуть брати участь виробники, імпортери, дистриб’ютори лікарських засобів, заклади охорони здоров’я, аптечні заклади.

 

Нині майже всі іноземні препарати, які продають в Україні, вже мають двомірне кодування упаковок. Деякі українські фармвиробники вже придбали необхідне обладнання і кодують свої ліки.

 

Пацієнти зможуть дізнатися про оригінальність ліків, відсканувавши код за допомогою смартфону. Після сканування на екрані гаджета з’явиться інформація про конкретний лікарський засіб: зокрема, чи препарат не є фальсифікований, протермінований або завезений до країни з порушенням норм.

 

Відповідно до Концепції реалізації державної політики щодо запобігання фальсифікації лікарських засобів необхідні зміни впроваджуватимуть упродовж 2019-2023 років.

 

Держава матиме реальну статистику споживання пацієнтами ліків і зможе більш точно планувати обсяги закупівель ліків та фінансування державних програм, а фармкомпанії – обсяги виробництва та розподіл ліків по аптеках.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: