"Після штрафу в 17 тисяч померла пенсіонерка". Фейк чи правда?

СОЦІУМ
08.04.20 - 10:28

"На Буковині після накладення на неї штрафу в 17 тисяч, від серцевого нападу померла пенсіонерка". Така новина набула швидкого поширення в мережі. Люди обурюються, наростає "праведний народний гнів". Саме таку мету й переслідують боти, які щодня займаються створенням таких фейків і нагнітанням паніки.

"Співробітники поліції Чернівецької області перевірили вказану інформацію. Встановлено, що серед протоколів, складених у період карантину за статтею 44-3 (Порушення правил щодо карантину людей), немає жодного щодо жінок, віком від 40 років, які б здійснювали торгівлю на вулиці. Тож інформація про смерть жінки на Буковині після накладення штрафу у розмірі 17 тисяч гривень не відповідає дійсності", - прокоментували новину на сайті Нацполіції.

 

Як ми вже писали, українські журналісти та фактчекери запустили спільну платформу з перевірки інформації  про коронавірус - “По той бік пандемії”. На сайті зараз вже зібрано понад 100 перевірених матеріалів про Covid 19, які розподілені на фейки, маніпуляції та правду про пандемію. 

 

Волонтерська ініціатива об’єднала журналістів, аналітиків та фактчекерів, а також незалежних фахівців-аналітиків із України та Німеччини. 

Інформація на сайті відзначається простотою подачі, розмовною мовою та легкістю сприйняття. В усіх матеріалах кожна теза підкріплена лінком на першоджерело або поясненням визнаних (а не псевдо) експертів. Також автори ініціативи пропонують список достовірних джерел про коронавірус - ВООЗ, МОЗ, урядовий сайт Covid 19 та інші. 

Усі користувачі можуть надсилати інформацію на перевірку, скориставшись формою на сайті або одразу писати на сторінку "По той бік новин"
 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: