Подолати не можна залишити! Кривий Ріг бореться зі стихійною торгівлею

БЛАГОУСТРІЙ
14.08.19 - 17:33

Стихійна торгівля - вічний бій, де виграно лише окремі битви. Незаконні торговельні точки порушують благоустрій територій, є джерелом розповсюдження інфекційних захворювань. Наскільки успішні заходи з протидії несанкціонованій торговельній діяльності на території нашого міста? Саме цю проблему порушили сьогодні на засіданні виконкому міськради.

Майже 500 рейдів та більше 700 протоколів за двома статтями Кодексу України про адміністративні порушення, переміщення понад 100 осіб із осередків стихійної торгівлі на організовані ринки міста.

 

Такі результати роботи органів місцевого та районих виконкомів, спільно з правоохоронцями та органами державного нагляду, за перше півріччя.

 

Але, за словами начальника міського управління розвитку підприємництва Ірини Рижкової, ці заходи не змогли усунути проблему цілком.

 

Була укладена Угода про співпрацю, в якій визначили покрокові заходи з припинення незаконної торгівлі. Але аналіз результативності взаємодії міста та правоохоронців протягом останніх двох місяців засвідчив, що ресурсів для боротьби зі "стихійками" не вистачає.

 

"Угода працює два місяці. Зросла кількість рейдів і адмінпротоколів. Але якщо ця робота буде оцінюватися тільки за кількістю, а не за якістю, то ситуація на краще не зміниться", - каже Ірина Рижкова, начальник управління розвитку підприємництва.

 

Неефективними виявилися й заходи з притягнення до адміністративної відповідальності прихильників незаконої торгівлі. 

 

"Від початку року поліцією до судів було подано 396 пртоколів, 231 із них розглянули,  96 повернули. А це кожна четверта справа", - констатує Юрій Діхтяр, начальник відділу взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи апарату міськради та виконкому.

 

Поки поліція киває на суддів, ті в свою чергу пояснюють причини відмов. Вони до простого банальні: протоколи надходять до суду з порушенням їх оформлення. І це не єдина проблема.

 

"На роботу з протоколами призначені люди, які контролюють, як правильно їх складати, але є ще одна проблема - доправлення людини до суду", - пояснює Віталій Ченшов, в.о. начальника відділу превенції Криворізького відділу поліції.

 

Одна з вагомих причин нерезультативної боротьби зі стихійною торгівлею полягає в недосконалості законодавчого поля.

 

"Якщо у людини немає документа чи посвідчення особи, ми не маємо право її затримати і скласти на неї адмінпротокол", - коментує Дмитро Шпаковський, заступник командира полку патрульної поліції Кривого Рогу.

 

На засіданні виконкому прийняли низку постанов, націлених на проведення ефективних заходів з протидії та ліквідації незаконної торгівлі у нашому місті.

 

 

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: