Позиція "Слуг народу" в міськраді проти підтримки медиків і порятунку лікарень міста або дешевий популізм, або диверсія проти стратегії реформ Президента, - голова комісії з питань охорони здоров'я О. Пискун

КОМЕНТАР
26.05.21 - 12:59

Сьогодні депутати міськради підтримали прохання лікарів Кривого Рогу про юридичне об’єднання лікарень. При цьому жодного фактичного скорочення лікарень не буде, а всі лікарі і медпрацівники збережуть роботу.

Юридичне об'єднання, що проводиться в рамках медреформи і підтримане Національною службою здоров'я України, було необхідне, щоб уникнути ризиків недофінансування з боку НСЗУ деяких лікарень міста вже з 1 жовтня, коли у них закінчуються договори. Однак проти необхідного в даних умовах для порятунку лікарень рішення виступили місцеві представники "Слуг народу".

 

«Я не розумію, чому саме Слуги народу влаштовують тут, в місті Президента, якийсь фарс з цього питання. Хочу нагадати – медреформу, а саме другий її етап з переведення лікарень на фінансування з НСЗУ, продовжив саме їх Кабмін минулого року. Саму медреформу реалізуємо не ми, а їх же МОЗ. У січні були об'єднані лікарні в Дніпрі – з 16 медустанов зробили 5 юросіб - і «Слуги народу» були «за». У березні «Слуги народу», які керують обласною радою, об'єднали обласні медзаклади - з п'яти зробили один. І так далі. А в Кривому Розі ті ж «Слуги» чомусь "проти". При цьому знаючи, що скорочень медиків і самих лікарень не буде. Якийсь дешевий популізм! Або, я навіть не знаю як назвати - диверсія проти стратегії реформ Президента», - прокоментував ситуацію голова комісії з питань охорони здоров'я, ветеран АТО Олександр Пискун.

 

Депутат міськради Андрій Юріс також підкреслив, що якщо рішення не прийняли або його відстрочили – це несло б серйозні ризики.

 

«Дуже дивно, чому деякі депутати ігнорують думку самих медиків – а саме 26-ти головних лікарів провідних медустанов нашого міста. Адже саме лікарі зацікавлені в об'єднанні – щоб лікарні зберегти, а їхні колективи без роботи не залишилися! Так, є пара головлікарів, у яких мабуть дуже великі особисті амбіції і які не будуть після об'єднання головлікарями. І то не факт – будуть вибори головлікарів на демократичній конкурсній основі з представниками трудових колективів.

А так по суті – це чисто технічне рішення. На підставі думки медиків Кривого Рогу. Більше того – на підставі стратегії медреформи! При цьому жоден лікар, жодна медсестра і жодне ліжкомісце не будуть скорочені! А якщо ми цього не зробимо – то навпаки, можуть залишитися без фінансування. А ті криворізькі «слуги народу», хто зараз займається популізмом заради особистих амбіцій і дешевого піару дуже сильно підставляють і медиків, і Президента», - підкреслив Андрій Юріс.

 

Нагадаємо, що 26 головних лікарів медзакладів Кривого Рогу звернулися до міського голови Костянтина Павлова з проханням провести юридичне об'єднання лікарень  для їх порятунку та отримання стабільного фінансування з боку Національної служби здоров’я України. 21 травня надійшов лист від НСЗУ у якому зазначається, що НСЗУ цілком підтримує запропоновану ініціативу щодо оптимізації існуючої мережі закладів охорони здоров’я шляхом реорганізації окремих закладів Кривого Рогу, оскільки такі дії направлені на забезпечення дотримання права пацієнтів на охорону здоров’я – на отримання якісних медичних послуг.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: