Привіт із далекого минулого. Археологи знайшли стародавній древлянський човен

ЦІКАВО
06.08.20 - 12:53

На Житомирщині археологи знайшли стародавній древлянський човен, який декілька століть тому затонув у річці Уборть поблизу села Хочине. На човен натрапили неподалік заповідника "Прип’ятське Полісся", в його охоронній зоні, - повідомляє ресурс Суспільне Око.

За попередньою оцінкою, човен пролежав у воді щонайменше 200-300 років. Проте остаточний вік згодом встановлять фахівці.

 

Це 9-метровий древлянський човен-довбанка, зроблений із суцільного масивного стовбура сосни. У давнину такі човни робили з дуба або сосни для торгових перевезень або військових дій. Керували човном до семи осіб.

 

Розкопки проводили дуже обережно, оскільки сухе літнє повітря могло викликати його руйнацію. Тож його постійно зволожували водою. Після того, як човен дістали на поверхню, знахідку відправили до Олевського краєзнавчого музею.

 

Історики кажуть, що такі човни були звичними для цих місць. Наприклад, значно менші за розміром човники місцеві мешканці використовували для риболовлі і переправи через річку.

 

Археологи припускають, що цей човен, імовірно, міг перекинутися й затонути, коли долав круті повороти. Ще однією, поки що робочою версією, є напад розбійників під час перевезення вантажу, в якому могли бути зброя, золото. У давнину ласих до такого майна було достатньо. У таких випадках зазвичай човни затоплювали, товар розкрадали.

 

Археологи обіцяють продовжувати розкопки, щоб дізнатись призначення човна та причини його затоплення.

 

Як ми писали, у Дніпрі археологи знайшли ймовірне поховання відомого в Кривому Розі мецената, громадського діяча й підприємця Олександра Поля.

 

Фото Суспільне Око.

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: