Псевдомінери сядуть надовго. Нардепи збільшили покарання за "мінування" - до 8 років буцегарні

ОФІЦІЙНО
03.03.21 - 14:36

Сьогодні, 2 березня, Верховна Рада ухвалила закон, який посилює кримінальну відповідальність за завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці людей.

Законопроєкт №3911, прийнятий сьогодні парламентом, вносить зміни до статті 259 Кримінального кодексу України (завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об’єктів власності).

 

До цих змін санкція статті передбачала від 2 до 6 років ув’язнення – якщо неправдиве повідомлення про мінування було зроблене вперше без тяжких наслідків. Водночас за повторне «мінування» або таке, що призвело до тяжких наслідків, передбачалося покарання від 4 до 8 років за ґратами.

 

Тепер покарання збільшать з 4 до 8 років – вже за перше неправдиве повідомлення про мінування, навіть якщо воно не мало тяжких наслідків, але стосується наступних споруд: критично важливі об’єкти інфраструктури, об’єкти чи споруди, що забезпечують діяльність органів державної влади, заклади охорони здоров’я.

 

Протягом 2020 року в Україні було зареєстровано 823 кримінальні правопорушення за ст. 259 ККУ. Найчастіше повідомлення про мінування надходять електронною поштою. В усіх випадках користувачі електронних скриньок, з яких здійснювалася розсилка таких повідомлень, використовують наявні у вільному доступі онлайн засоби анонімізації. Також повідомлення про «мінування» надходять у телефонному режимі. Зазвичай мотивом такого правопорушення є розваги, хуліганський умисел або ж через якусь образу чи помсту, - кажуть у поліції.

 

Як ми писали, 15 лютого п'яний телефонний терорист "мінував" у Кривому Розі будинок батьків президента, а торік наше місто накрила ціла хвиля зухвалих неправдивих повідомлень - псевдомінери погрожували підірвати вибухівку у криворізьких торгових центрах, лікарнях та школах.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: