П’ятниця 13-го. Звідки взялись забобони?

ЦІКАВО
13.11.20 - 9:07

Фраза з відтінком чорного гумору — нічого не віщувало біди, була п'ятниця, 13-те. — відома всім. Але чому ця дата декого з нас лякає? 

П'ятниця 13-те, дійсно, може негативно позначитися на подіях нашого життя?

 

Про це розповідає астропсихологиня Валентина Віттрок. 

 

 

Факти з історії

 

У п'ятницю, яка випадає на 13 число, дійсно досить часто — і це підтверджується історичними фактами — відбуваються різноманітні нещастя і катастрофи. 

 

Негативну репутацію це поєднання отримало після того, як 13 жовтня 1307 року король Франції Філіп IV Красивий фактично обезголовив Орден тамплієрів, наказавши заарештувати всю його верхівку. Через сім років всі вони, включаючи Великого магістра ордену Жака де Моле, були спалені на багатті. 

 

Саме цього дня — точніше, 13 серпня 1521 року — впала імперія ацтеків, а 13 листопада 1868 помер композитор Джоаккіно Россіні. У п'ятницю 13-го також сталося бомбардування німецькою авіацією Букінгемського палацу (13 вересня 1940 року), катастрофа авіалайнера Douglas С-54, під час якої загинули всі п'ятдесят пасажирів (13 червня 1947 року), ураган у Південній Азії, що забрав 300 тисяч людських життів (13 листопада 1960 року).

 

Якщо говорити про більш близькі до нас події, то пізньої ночі 13 січня 2012 року в Тірренському морі напоровся на рифи круїзний лайнер Costa Concordia. Море в цей час було спокійним, а берег – близько, проте 32 людини загинуло. 13 листопада 2015 року відбулося кілька терактів в Парижі, зокрема і бійня в концертному залі "Батаклан". Жертвами тоді загалом стали 130 осіб, до того ж все це були молоді люди віком від 20 до 30 років.

 

 

П'ятниця — нещасливий день

 

Не найкраща репутація і у п'ятниці як дня тижня. Наші предки вважали, що в п'ятницю не можна прибирати в будинку, краще в четвер або суботу, і веселитися. Існує навіть народна прикмета: хто сміється в п'ятницю, буде плакати в неділю. Причина такого ставлення до п'ятниці відома і зрозуміла — саме цього дня був розіп'ятий Ісус Христос, тому людство — особливо християнська його частина — насторожено ставиться до цього дня.

 

 

Чортова дюжина

 

Є причина і у нашого настороженого ставлення до цифри "13". Зараз в рахунку ми користуємося десятковою системою. В античні ж часи в обігу під час рахунку були дюжини — дванадцять одиниць. Цифра "13", наступна після дванадцяти, символізувала невідомість, а значить, небезпеку, тому її навіть назвали "чортовою дюжиною". У картах Таро вона називається "Смерть", а в духовній нумерології прийнято вважати, що це число божевільних. Також — за аналогією з Таємною вечерею — існує прикмета: якщо за столом зберуться тринадцять осіб, одна з них незабаром помре — відповідну історію описала в своїй повісті "Смерть лорда Еджвер" (друга її назва — "Тринадцять співтрапезників") Агата Крісті.

 

 

Що таке холодайн і з чим його їдять

 

Але п'ятниця, 13-те в негативний бік працює далеко не у всіх. Така дата — не більше ніж холодайн, тобто стійка тривимірна голографічна думкоформа, яка існує в колективному несвідомому. Вкоренилася вона протягом тисячоліть. Під час своєї тривалої історії людство накопичувало факти, які відповідали переконанням про те, що такий день може бути небезпечним. У якийсь момент кількість спостережень перейшла в якість, і "п'ятниця, 13-те" апріорі стала вважатися небезпечною. Відтоді люди не думають про те, як і чому вони негативно ставляться до такого дня — його небезпеку ми сприймаємо як аксіому.

 

 

 

Джерело – ТСН.

 

Фото з мережі Інтернет.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: