П'ятистам постраждалим жінкам дав захист і притулок Криворізький кризовий центр

СОЦІУМ
23.09.21 - 16:17

Третій рік поспіль у Кривому Розі працює Кризовий центр для осіб, які постраждали від насильства в сім’ї. За цей час близько пів тисячі жінок під захистом притулку отримали психологічну, юридичну і медичну допомогу, а також знайшли роботу.

Кризові центри в Україні почали створювати за сприяння Фонду ООН у галузі народонаселення. Необхідність таких послуг у країні доведена статистикою постраждалих від домашнього насильства жінок, а також досвідом роботи місцевого кризового центру.

 
Тут знаходять прихисток люди, яким загрожує небезпека від домашнього кривдника. Криворізький кризовий центр розрахований на одночасне перебування 30-ти осіб. Як з'ясувалось, він є надзвичайно затребуваним і необхідним у нашому місті.
 

"Наша наповнюваність на сьогодні складає 80 відсотків. Тобто, зараз місця у нас є. Але бувають такі періоди, коли у нас і 110% відсотків заповнення. В однієї жінки може бути не одна дитина, а три, п'ять", - розповідає директорка Криворізького кризового центру Світлана Лисиця.

 

Кризовий центр «З надією в майбутнє» був створений понад два роки тому спільними зусиллями міської ради, Представництва Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні та Німецького товариства міжнародної співпраці у партнерстві з Мінсоцполітики України. Близько пів тисячі жінок під захистом притулку отримали психологічну, юридичну, інформаційну і медичну допомогу, а також знайшли роботу. У центрі працює команда кваліфікованих фахівців: психологів, соціальних працівників.

 

"Жінки перебувають тут від доби до трьох місяців, доки не оговтаються від стресу і не знайдуть собі безпечне місце проживання. Деяким постраждалим доводилось змінювати місто і навіть країну проживання, - каже Світлана Лисиця. - Насамперед, тут надають соціально-побутові послуги: безпечне місце перебування, захист. Більшість жінок, які приходять сюди, кажуть: "Як тут гарно, а нам казали, що тут все закрито". У нас є власні заходи з безпеки. Вони дієві, організовані згідно з вимогами законодавства та міжнародних стандартів". 

 

Найголовніше завдання центру - вберегти життя та здоров'я підопічних, тож тривожна кнопка і система заходів безпеки у притулку - об'єктивна міра.

"Щоб потрапити до нас, треба звернутися до мобільної бригади. По-перше, слід зателефонувати поліції, бо ми не приймаємо жінок без направлень, і самозвернень у нас не може бути. Адресу нашу не розкриваємо задля безпеки жінок, дітей і працівників центру", - пояснює керівниця.

 

За даними Мінсоцполітики, щороку в Україні від домашнього насильства страждають близько ста осіб, переважна більшість з яких - жінки.

Кризовий центр у Кривому Розі був створений одним із перших в Україні, він слугував моделлю для створення подібних служб. Наразі в Україні є ціла мережа таких притулків. Тільки за підтримки фонду ЮНФПА, відкрили більше 20 кризових центрів. Також держава створює спеціалізовані служби підтримки через механізм державної субвенції, яка була надана цьогоріч більш ніж для сотні громад України. Криворізький центр фінансують міським коштом. 

 

Криворіжці, для кого проблема домашнього насильства є актуальною загрозою, мають знати номери служб міста, які допоможуть знайти вихід з неї.

 

 

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: