Реприватизація підприємств, проблеми АрселорМіттал КР з силовиками відлякують інвесторів від України

ВАЖЛИВО
25.11.19 - 9:53

Націоналізація «Укртелекому» та непорозуміння з "АрселорМіттал Кривий Ріг" перекреслять плани уряду отримати 12 млрд від приватизації-2020 року, - пишуть Факти з посиланням на матеріал «Деловой столицы» «Не злякати. Як Україні правильно розблокувати велику приватизацію».

"Через можливу реприватизацію «Укртелекому» плани уряду отримати в 2020 році 12 млрд грн від приватизації можуть залишитися лише на папері.

 

На наступний рік уряд запланував велику приватизацію, від якої розраховує отримати в бюджет 12 млрд грн. Але зазначає, що плани можуть в черговий раз залишитися лише цифрами на папері.

 

«Україні вдавалося залучити до бюджету понад 10 млрд грн від приватизації лише двічі - в 2005 році за рахунок продажу "Криворіжсталі" і в 2011-му - завдяки продажу" Укртелекому". Нинішній прогноз, закладений у держбюджет на 2020-й, виправдається лише за умови, що залучення інвесторів у ті найбільші підприємства, які повинні стати флагманами великої хвилі - Одеський припортовий завод, "Центренерго", "Турбоатом", "Електроважмаш", - вдасться зрушити з мертвої точки», - повідомляється в матеріалі ДС.

 

Видання зазначає, що Україні так і не вдалося створити сприятливий клімат для інвесторів, а за останні п'ять років він істотно погіршився зі зрозумілих причин - ризики вкладень у країну, яка воює, і з не здійсненою судовою реформою, занадто високі.

 

Не додають впевненості інвесторам і заяви про можливу реприватизацію, зокрема «Укртелекому». Економісти одностайні щодо цього - іноземний інвестор не прийде в країну, де у нього можуть відібрати власність. Так, економіст Олексій Кущ в коментарі ДС підкреслив, що можлива реприватизація «Укртелекому», а також проблеми «АрселорМіттал Кривий Ріг» з фіскальними та силовими органами можуть поставити хрест не тільки на інвестиційних планах уряду, але і на русі прямих іноземних інвестицій у приватний сектор економіки.

 

Згоден з ним і голова експертної ради Українського аналітичного центру Борис Кушнірук, який вважає, що заяви про реприватизацію негативно вплинуть на інвестиційний клімат.

 

«Очевидно, що заяви про реприватизацію самі по собі негативно впливають на інвестиційний клімат, оскільки припускають можливість примусового відчуження майна. Як можна інвестувати в розвиток підприємства, яке колись було приватизовано і може бути відібрано?» - зазначив Кушнірук.

 

Нагадаємо, раніше виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера, радник президента України Олег Устенко підкреслив, що не кожен інвестор прийде в Україну, тому що не вирішене глобальне завдання, пов'язане з правом власності.

 

А політолог Костянтин Бондаренко висловив думку, що реприватизація підірве довіру іноземних інвесторів до України і стане сигналом непрогнозованості правил гри у країні.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: