Рідкісний випадок. На Криворіжжі цьогоріч помітили червонокнижного птаха чоботаря

ЦІКАВО
28.12.20 - 9:14

Шанувальник пташиного світу Анатолій Сальник, який нерідко "полює" з камерою на пташок Криворіжжя, поділився з користувачами соцмереж своїми досягненнями - підсумками 2020 року.

"Найвдаліша фотозйомка року - спостереження за рідкісним випадком гніздування чоботаря (шилодзьобки) неподалік Кривого Рогу, - поділився орнітолог. - У Червоній книзі Дніпропетровської області є згадки про поодинокі випадки гніздування цього виду, в західній частині регіону, та для мене особисто це був не просто сюрприз - подарунок від природи. Вдалося висидіти кладки 15 парам чоботарів, поруч з ними примостились 6 пар куликів-довноногів, теж із Червоної книги. Ще ніколи я не був таким обережним, проводячи спостереження та зйомку. Довелось використати всі засоби дистанційної зйомки. Ховався більше я від птахів ніж вони від мене".

 

Чоботаршилодзьобка — це прибережний птах ряду сивкоподібних. Один із 4-х видів роду, єдиний монотиповий вид фауни України. Гніздовий, перелітний, іноді зимуючий вид. Його довжина 42 — 47 см, вага до 350 грамів. В Україні це птах узбережжя Чорного й Азовського морів: від Дунаю до Східного Приазов'я. Помічене його розселення на захід, північний захід та схід країни. Зимують на сході Середземномор'я.

 

За словами Анатолія Сальника, за 40 років спостережень він уперше побачив у наших краях цей вид.

 

Фото Анатолія Сальника.

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: