Рівніший за рівних? «АрселорМіттал Кривий Ріг» через суд намагається уникнути сплати реального податку на землю

ПОДІЯ
17.07.19 - 17:28

«Арселор – дорівнює корупція»,  «Арселор, досить купувати суддів!» – такі плакати мешканці нашого міста та громадські активісти демонстрували біля будівлі Третього апеляційного адміністративного суду в Дніпрі. Там учора вчергове намагалися визначити – чи буде найбільший забруднювач Кривого Рогу платити реальний податок на землю, чи знову через суд спробує його зменшити. Мова йде про десятки мільйонів гривень, які б мали піти на потреби медицини та екології для криворіжців. 

Олександр Назаренко, один з учасників акції, каже: «Дуже прикро, гірко. Третє засідання відбулося, платити податок люди не хочуть, покращувати стан Кривого Рогу теж не хочуть. Вигадують купу приводів, щоб оскаржувати у вищих інстанціях України, що затягує процес. Податок, який вони повинні сплатити, здебільшого, однаковий для всіх підприємств Кривого Рогу, які беруть участь у подібному виробництві».

 

Рівніші за рівних – металургійний гігант «АрселорМіттал» не хоче платити податок на землю, як інші підприємства металургійної та гірничодобувної галузей. 12 % – стільки законодавство дозволяє стягувати земельного податку із промислових підприємств. Для криворізьких промислових гігантів ставка довго була меншою за 1 %. Лише торік депутати міськради проголосували за 2,5 %. Та для компанії з багатомільярдними чистими прибутками навіть 2 з половиною відсотки виявляються непід’ємною сумою. Хоча аналогічні ставки були встановлені і для інших комбінатів. Ті – платять. АМКР – судиться.

 

У департаменті регулювання містоутворюючої діяльності виконкому міськради зазначають, – суд першої інстанції вже прийняв рішення на користь металургійного гіганта. «Ми, захищаючи інтереси територіальної громади, звернулися до апеляційної інстанції з метою відстоювати свою правоту. Впевнені, що наше рішення розроблено відповідно до норм чинного законодавства, про що свідчать всі висновки», – зазначив Олександр Бризецький.

 

Попри все, «АрселорМіттал Кривий Ріг» не здається. Апеляція – на апеляцію. Мільйони гривень на рахунки адвокатської контори, як результат – чергове затягування справи. Висновок у Третьому апеляційному адміністративному суді обіцяють оголосити 17 вересня.

 

Активісти впевнені, що мова йде про ланцюжок корупції.

 

«Існує фірма, через яку «Арселор,Міттал» проводить свої юридичні дії, заплативши за ці послуги доволі велику суму коштів. 10 з лишком мільйонів гривень, це велика сума, але вони борються за 60 млн грн, і в цьому можуть брати участь судді. Є запис розмови, де кажуть про те, що хочуть зацікавити суддю, а далі свій висновок робитимуть правоохоронні органи», – розповідає Олександр Назаренко.

 

А тепер – тільки факти. Лише у 2017 році Арселор викинув у повітря Кривого Рогу майже 8 тисяч тонн діоксину сірки. Багато це чи мало? Усі інші промислові гіганти того ж року вкупі викинули учетверо менше. Президент Володимир Зеленський на спеціальній нараді з екологічних питань запитав у представників «Арселору»: «Чому кількість ракових захворювань має залежати від ваших стратегічних планів?» та навів жахливу статистику з онкозахворюваності у Кривому Розі.

 

Чи буде відгук центральної влади на події довкола судових процесів – покаже час. Вже сьогодні стало відомо про те, що Служба безпеки України відкрила кріминальну справу за статтею «Екоцид».

 

 Прокоментувати судове засідання у компанії обіцяють найближчим часом.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: