Робота на дому: за п'ять років охочих побільшало на 44% 

РЕКЛАМА
03.12.21 - 9:25

П'ять років тому експерти GfK Ukraine прогнозували українському ринку фрілансу стрімке зростання. Прогноз збувся: ринок дистанційної зайнятості за цей час збільшився на 44% і продовжує зростати.

Причини такої динаміки не тільки в коронавірусних обмеженнях і переведенні співробітників на дистанційну зайнятiсть, а ще й в бажанні співробітників. Згідно з соціологічними дослідженнями, майже 80% опитаних фахівців хочуть працювати вдома. Так що в найближчі 5-7 років тенденція до зростання ринку дистанційної роботи збережеться.

 

Українці підтримують

Дистанційний формат підтримує переважно працездатне населення у віці 22-45 років. Серед людей старшого віку бажаючі працювати вдома теж є, хоч їх вдвічі менше. Як показали результати соцопитувань, віддалений формат приваблює українців гнучкістю, так як вони не прив'язані до конкретного місця, можуть працювати з будь-якої точки світу. Другий важливий фактор - можливість планувати робочий графік та вихідні, економія часу на дорогу в офіс і додому. 

 

77% опитаних вважають, що робота на дому підвищує продуктивність праці, так як ніхто і ніщо не відволікає від основних обов'язків.

У фінансовому плані вони теж нічого не втратили, бо репетиторство, програмування, розробка дизайну, психологічне консультування, копірайтинг та інші затребувані види фрилансу добре оплачуються.

 

 

ТОП-5 популярних професій на віддаленій роботі

 

Експерти Національного агентства кваліфікацій України склали список спеціальностей, попит на які існує сьогодні і збережеться до 2030 року як мінімум. Більшість пов'язана з роботою в інтернеті без прив'язки до офісу.

  1. Програміст для розробки сайтів, офісних додатків, корпоративних програм, ігрового та розважального софту. Фахівці затребувані в бізнес-структурах, в інноваційній високотехнологічній медицині, промисловості, сільському господарстві в Україні та за кордоном. Початківець заробляє від 50 тисяч гривень на місяць, досвідчений програміст  - в 3-5 разів більше.

  2. Онлайн-вчитель проводить уроки, лекції через iнтернет, створює навчальні відеокурси і заробляє на цьому гроші. Вчителі проводять заняття у форматі прямих ефірів у соціальних мережах, вебінарів на спеціальних онлайн-майданчиках або по скайпу. Середній щомісячний дохід - 20-25 тисяч гривень

  3. Репетитор індивідуально займається з учнем. Часто вчителі школи і викладачі вузів підробляють репетиторством у вільний від основної роботи час. Попит на послуги цих фахівців стабільний. Репетитори в Україні заробляють додатково до зарплати 10,5-12 тисяч гривень і вище - це залежить від предмета, кількості учнів і періодичності занять.

  4. Автор інтернет-контенту. Написання комерційних та інформаційних статей, створення та обробка фотографій, інфографіки, запис пiдкастів, відеозйомка, монтаж і публікація відео - все це інтернет-контент. Дизайнери, журналісти, фотографи, ілюстратори легко знаходять собі постійну роботу на дому або підробіток. Доходи залежать від складності проекту і кваліфікації фахівця - на старті копірайтер може заробити 10-12 тисяч гривень на місяць.

  5. Фітнес-тренер проводить індивідуальні тренування в залі і онлайн, марафони стрункості з платною участю. Він розробляє програму тренувань для конкретного клієнта, коригує навантаження, консультує з харчування. Фітнес-тренери, які активно просувають особистий бренд, затребувані, заробляють 25-40 тисяч гривень щомісяця.

 

Зарплати вказані з сайтів з працевлаштування. Це усереднені дані, фактичний дохід висококваліфікованого фахівця може бути на порядок вищим.

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: