Рожеве озеро Сиваш на Херсонщині. Чим воно унікальне й що там робити восени?

ЦІКАВО
19.09.21 - 10:26

Зазвичай на Херсонщину приїздять, щоб відвідати морські курорти, проте тут є що побачити та де відпочити і в оксамитовий сезон. Одне з таких місць - рожеве озеро Сиваш, розташоване майже на межі з Кримом.

Подивитись на нього найкраще у селах Присиваської територіальної громади Каховського району.

 

Яскраво-рожевого кольору воно буває тільки за сонячної погоди, але й в інші дні може виглядати не менш захопливо.

 

Озеро, яке постійно змінює колір

За лікувальними властивостями та солоністю води Сиваш часто порівнюють з Мертвим морем в Ізраїлі. Та є особливість, завдяки якій українська перлина виграє в ізраїльської, - це казковий та неповторний колір води.

Насправді Сиваш - не озеро, а західна протока Азовського моря. У ньому живе Dunaliella salina - одноклітинні водорості, які надають воді рожевого забарвлення.

 

Але для того, щоб озеро стало яскраво-рожевим, потрібні особливі погодні умови, і це не тільки сонячна погода, - каже місцевий екскурсовод Єгор Сидорович.

 

"Колір залежить від припливів та відпливів, швидкості вітру, хмарності, температури тощо. Аналогів в Європі йому не існує", - наголосив він.

Колір води не впливає на цілющі властивості. Але перед тим, як купатись, екскурсовод радить отримати рекомендації від лікаря.

 

А ще застерігає, що у спробах зробити гарне фото не варто забувати про власну безпеку та не ходити по засоленій частині озера без взуття, бо можна порізати ноги кристалами солі, які бувають дуже гострими.

 

Аби побачити всю красу Сиваша, екскурсовод радить їхати на Іванівську косу, поблизу села Іванівка (нині це Каховський район).

Влітку сюди приїздять чимало туристів побачити саме рожевий колір води. Восени тут менше людей. Такий відпочинок підійде для тих, хто шукає усамітнення.

З Херсона сюди кілька разів на день їздить автобус - до Іванівки через Григорівку. Час у дорозі займає трохи більше години.

Якщо ви плануєте відпочинок на кілька днів, то через віддаленість Лемурійського озера та Іванівської коси від сіл сюди найзручніше приїздити власною автівкою. Для одноденної подорожі підійде і групова екскурсія.

 

Джерело: BBC. Фото з мережі Інтернет.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: