Розігріємось перед фестом? 10 маловідомих фактів про Поттеріану для справжніх фанатів

ЦІКАВО
02.10.21 - 11:10

Сьогодні Кривий Ріг перетвориться на магічне місто, лунатимуть закляття, паруватимуть усілякі зілля, там і тут вигулькуватимуть люди у мантіях… Так, це DREAM FEST у парку Саксаганському, а доки ви чекаєте свій лист із Хогвортсу, пропонуємо розважитись цікавими фактами про світ "хлопчика, який вижив". 

1. У романах про Гаррі Поттера кольори грають дуже важливу роль. Наприклад, відтінки червоного символізують доброту і великодушність, а зелений завжди асоціюється з негативними подіями.

 

2. Юний Гаррі має неабиякі статки у банку Грінготс. Звідки вони – було невідомо. Ситуацію прояснила Джоан Роулінг на сайті Pottermore: предок «хлопчика, що вижив» був фармацевтичним магнатом.

 

3. У книгах Роулінг Ніколас Фламель є творцем Філософського каменя – магічного артефакту, який може дарувати людині безсмертя. У реальності Фламель був французьким дослідником та книгопродавцем, який жив протягом XIV-XV століть. Після своєї смерті він отримав репутацію алхіміка, який потайки здобув вічне життя.  

 

4. Гаррі Поттер і Рон Візлі офіційно так і не закінчили навчання в Хогвортсі. Після того як Волдеморта вбили, а його поплічники здалися, ні Рон, ні Гаррі не захотіли повертатись до навчання. Тільки Герміона (як несподівано) захотіла скласти всі іспити і взяти участь у випускному. Однак все це не завадило хлопцям влаштуватися на роботу в Міністерство магії. Гаррі й Рон стали мракоборцями, а Герміона отримала посаду у відділі магічного правопорядку. Якщо брати в розрахунок «Прокляте дитя» (це спектакль і книга-сценарій), то вона ж стала міністром магії.  

 

5. Скільки років було Дамблдорові і Волдеморту на момент смерті? Дамблдор був дійсно старий, на момент смерті йому було 115 років, трохи не дотягнув до 116. Волдеморт, як би не хотів стати безсмертним, помер лише у 71 рік. 

6. Гаррі, Рон і Герміона з'явилися на картках від шоколадних жаб. За словами Джоан Роулінг, зоряний час для Рона Візлі був тоді, коли він побачив себе на картках від шоколадних жаб (Гаррі, Рон і Герміона удостоїлися такої честі після того, як посприяли падінню режиму Волдеморта).

 

7. Джоан Роулінг зробила начерк останньої глави у перший рік роботи над Гаррі Поттером. Сцена, де Хагрід виносить напівживого Гаррі з Забороненого лісу, а також сцена фінальної битви за Хогвортс і те, що Гаррі довелося йти назустріч загибелі в оточенні примар — все це Роулінг знала з самого початку. Хагрід привів Гаррі в світ магії, і він же тримає його на руках в той момент, коли всі думали, що він мертвий. Завдяки цьому баченню Джоан залишила лісничого в живих.


8. Звичайні люди на місці Хогвортса бачать руїни. Магли (не маги) побачили б розсипані небезпечні руїни та знак «Не входити, небезпечна зона». Хм, варто уважніше придивитися до руїн замків. 

 

9. Джоан Роулінг придумала свої заклинання завдяки знанню латині. Університетська освіта не пройшла дарма, а допомогла їй скласти свої заклинання. Наприклад, «экспеллиармус» (закляття роззброєння противника) походить від латинських слів expellere (вибивати) і arma (зброя).  

 

10. Якого питання боялася Джоан Роулінг найбільше? «З чого зроблена паличка Дамблдора?» І це питання так ніхто і не поставив. А що в ньому такого страшного? Паличка була зроблена з бузини (у фольклорі її ототожнюють зі смертю), і уважні шанувальники точно помітили б тут збіги з паличкою з «Дарів смерті».

Джерела: social.org.ua, harrypotter.fandom.com. Фото з мережі Інтернет. 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: