Шахраї святкують? У мережі активно розганяють фейк про безкоштовні обстеження на коронавірус

СОЦІУМ
20.03.20 - 8:58

Не вірте фейкам! Неправдиві повідомлення дедалі більше засмічують наш інформаційний простір, аби сіяти панічні настрої й страх серед людей.

В одному з них мова йде про нібито безкоштовну діагностику коронавірусу, насамперед для малозабезпечених верств населення.

 

Шахраї посилаються на департамент охорони здоров'я, але керівник міського департаменту цю інформацію спростовує і називає фейком.

 

Вона повністю вигадана, а вказані телефони можна знайти в мережі Інтернет з позначками "шахраї", "злодії".

 

Інший запущений у мережу фейк підбурює людей на протести й перекриття доріг через тимчасові карантинні заходи. 

 

"Прикметно, що автор цього посту живе у Запоріжжі, тож ситуація у Кривому Розі його абсолютно не стосується. Це ошуканець, який прагне розігнати протестні настрої у розбурханому суспільстві. Цього не можна допустити", - коментує співробітниця Криворізького відділу поліції Діана Лук'яненко.

 

Не ведіться на фейки і не поширюйте їх! Паніка, страх і легковірність - найгірші радники у біді. На часі - критичне ставлення до подібних дописів. Ми не повинні стати жертвами непорядних людей, які вирішили нажитися на біді.

 

Як ми писали, за кілька днів СБУ виявила 6 осіб, що розповсюджували фейки про коронавірус.

 

Кіберполіція просить повідомляти до Департаменту кіберполіції про їх поширення за електронною адресою: callcenter@cyberpolice.gov.ua та телефоном - 0442900110 для встановлення джерел та притягнення до відповідальності осіб, які поширюють завідомо неправдиву інформацію".

 

Як розпізнати фейкові повідомлення ми розповідали тут.

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: