Шахтарі, які потрапили під обвал на шахті "Тернівська", розповіли подробиці аварії

КОМЕНТАР
07.12.20 - 13:13

Як ми писали, 3-го грудня на шахті «Тернівська» Криворізького залізорудного комбінату стався обвал гірської породи, в якому постраждали троє гірників. Двох із них госпіталізували. 

Один із постраждалих гірників, Олександр Луценко, поділився у соцмережах подробицями аварії.

 

 

За його словами, того дня він працював у ранковій зміні. Закінчивши роботу, вони з колегою, Ігорем Журавлем, відправились до виходу. Оскільки лебідка не працювала, чоловіки пішли далі, рухаючись десь на відстані 2 метри один від одного. 

 

 

На горизонті -1383 метри Ігор помітив вибухівку, але було запізно. Стався вибух, і вже наступної миті обидва чоловіки опинились під завалами.

 

 

«Я впав, і руками тримав каску, боячись отримати бутом по голові. Коли все закінчилося, я поворушив руками і ногами, у мене все виявилося цілим. Після цього я почув крик товариша, якому придавило руку бутом», - розповів Олександр Луценко.

 

 

Підійшовши до Ігоря, чоловік побачив, що не зможе прибрати бут, інакше порода рухне масштабніше. Олександр побіг кликати на допомогу, але нагорі чомусь не було нікого відповідального, хто мав би впевнитись у тому, що вибух пройшов успішно. 

 

 

Олександр повернувся до товариша і почав його визволяти, з часом помічників все більшало – шахтарі, які йшли на гору, приєднувались до порятунку. Спільними зусиллями, вдалось звільнити затиснуту руку, але це був тільки початок. Ігоря засипало по пояс, а одна з ніг була притиснута бутом.

 

 

«Одну ногу відкопали, і вирішили взяти його за руки і витягнути, але не вийшло, тому що друга нога лежала якось нерівно, її ще й придавило. Та хлопці з цим швидко впоралися і дістали колегу. Його взяли під руки і віднесли в безпечне місце. Після цього прийшла медсестра і надала нам першу допомогу», - згадує Олександр.

 

 

Незабаром прибули гірничорятувальники і керівництво. Хлопців на ношах доправили до електровоза, який відвіз їх на ствол, далі - на поверхню. Там їх чекали «швидкі», і постраждалих повезли до міськлікарні №2. 

 

 

Олександра Луценка оглянули і направили до лікарні №1, у ЛОР-відділення. Там поставили діагноз - «пошкодження барабанних перетинок».

 

 

Постраждалі кажуть, не було ні застережного знаку «Ведуться вибухові роботи», ні звукового сигналу.

 

 

За словами Олександра, Ігор Журавель вже отримував дзвінки від керівництва, на нього тиснуть і погрожують. 

 

 

Нагадаємо, це вже не перший нещасний випадок на КЗРК. Як ми писали, 30 жовтня на шахті «Гвардійська» загинув 27-річний гірник Ігор Федосенко. Також ми повідомляли, що 4 грудня служба Держпраці розпочала перевірку щодо усунення виявлених у вересні порушень трудового законодавства на шахтах Криворізького залізорудного комбінату.

 

Фото на прев'ю з мережі Інтернет.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: