Шана, пам'ять і уклін. У Кривому Розі нині згадують десантників, загиблих у літаку ІЛ-76

ПАМ'ЯТЬ
14.06.21 - 11:56

Кривий Ріг цими днями відзначає тяжку й скорботну дату - сім років тому в небі над Луганськом бойовики збили український літак Іл-76. На облавку літака 25-ї військово-транспортної авіаційної бригади Збройних Сил України перебували 40 десантників та 9 членів екіпажу.

Борт збили з ПЗРК. Усі українські воїни загинули від рук проросійських найманців, керованих кураторами з РФ (пізніше СБУ встановила, що це були "вагнерівці").

 

У скорботному списку загиблих - восьмеро наших земляків. Це була найчисленніша одночасна втрата українських Збройних сил за всю історію незалежності.

 

Відтоді 14-го червня у Кривому Розі щорічно відзначають День вшанування учасників АТО. 

 

Сьогодні до скверу Героїв, де розташовані пам'ятна стела та Іловайський хрест, вклонитися світлій пам'яті наших загиблих захисників прийшли криворіжці.

 

Своє пошанування висловили мер Кривого Рогу Костянтин Павлов, матері воїнів, ветерани АТО, представники міської і районної влади, громадськість. Священники відслужили поминальну панахиду за полеглими героями.

 

До підніжжя монумента поклали живі квіти. 

 

«У непрості часи випробування на міцність та силу духу, Кривий Ріг згуртувався та об’єднав зусилля всіх, кому небайдужа доля рідного міста, країни, наших хлопців. Разом з вами ми збирали солдатам та відправляли на передову одяг, техніку, купували бронежилети. Наше місто перше в країні прийняло комплексну Програму підтримки учасників АТО (ООС) та членів їхніх сімей. Вона працює і зараз. Починаючи з 2014 року, з міського бюджету на виконання Програми спрямовано понад 216 млн грн. У цьому році на соціальну підтримку воїнів та сімей учасників АТО передбачено більше 46 млн грн. Місто пам’ятає та підтримує своїх героїв усіх поколінь і так буде завжди!» - зауважив міський голова.

Нагадаємо, 14 червня 2014 року екіпаж військово-транспортного літака Іл-76 МД, під керівництвом підполковника Олександра Бєлого, виконував бойовий політ в Луганський аеропорт. На борту також були військова техніка, спорядження та продовольство. Близько 01:00, під час заходу на посадку аеродрому Луганська, на висоті 700 метрів, борт був збитий російськими терористами з переносного зенітно-ракетного комплексу «Ігла». В результаті терористичного акту, літак вибухнув у повітрі і врізався у землю поблизу території аеропорту.

 

Минуло 42 дні, перш ніж бійців змогли поховати: українські військові збирали рештки тіл загиблих, влада домовлялася з терористами про коридор для евакуації, в Дніпрі проводили експертизи ДНК для ідентифікації. Про суд над начальником штабу АТО, генералом Віктором Назаровим, який направив літак до Луганська, ми писали тут.

 

Полковник Нацгвардії, депутат міськради Олександр Піскун зазначив: «14 червня - особливий день, коли ми згадуємо тих, хто віддав життя за нашу Україну. Саме в цей день, 2014 року, був збитий  літак із десантниками над небом Луганська. І насамперед, ми згадуємо їх, а також усіх наших земляків, які з честю виконували свій військовий обов’язок  та віддали життя за  рідну землю».

 

Довідково. У межах муніципальної Програми передбачено надання одноразової та щомісячної матеріальної і медичної допомоги, щомісячної компенсації витрат на оплату ЖКП сім’ям загиблих (померлих), зниклих безвісти чи полонених військовослужбовців, а також безкоштовне забезпечення відвідувань дітей воїнів комунальних закладів культури міста, навчання в комунальних позашкільних закладах, харчування дітей у дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах та їх оздоровлення (відпочинок). У Кривому Розі відкрито 105 меморіальних дощок на честь загиблих бійців, зведено три пам’ятники у Тернівському та Металургійному районах.

 

Більше 6500 криворіжців пройшли службу в зоні бойових дій на Донбасі у складі батальйонів тероборони, Збройних Сил України, Нацгвардії та інших військових формувань.

Наша глибока шана, пам'ять і вдячність воїнам за оборону країни від російського окупанта...

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: