Що б ви змінили? У Кривому Розі опитують мешканців 4-го Зарічного про благоустрій мікрорайону

БЛАГОУСТРІЙ
17.02.21 - 17:56

За завданням мера Костянтина Павлова, почали збирати пропозиції мешканців 4-го Зарічного щодо благоустрою їхнього мікрорайону.

Нагадаємо, 9 лютого 2021 року мер Кривого Рогу поставив завдання залучити до розробки проєкту благоустрою 4-го Зарічного його жителів, а також експертів із Німеччини та Польщі.

 

"4-й Зарічний" стане пілотним проєктом. Там одна з найскладніших інфраструктур у місті, висока щільність населення, велика концентрація багатоповерхівок на невеликому просторі. Слід детально відпрацювати модель, щоб надалі якнайефективніше модернізувати й інші мікрорайони», – підкреслив міський голова.

 

Під час дослідження опитають понад 4 тисячі жителів 4-го Зарічного. Це європейський підхід до планування міського простору – самі криворіжці висловлять власну думку щодо того, що і як слід зробити в їхньому мікрорайоні. Після цього спільно з фахівцями мерії та експертами з ЄС розроблять проєкт благоустрою. Програма дослідження пройшла експертну оцінку Соціологічної асоціації України (САУ).

 

«Це перший приклад для України комплексного урбаністичного проєкту – Кривий Ріг формує новий стандарт взаємин влади та громади щодо розвитку міста. Хто краще за самих мешканців може сказати, де мають прокласти доріжки, чи є потреба в парковках, де краще розташувати локації для збирання сміття, камери відеоспостереження?» – сказав заступник мера Сергій Мілютін.

 

Громадську думку досліджуватимуть упродовж усього 2021 року. ЇЇ візьмуть за основу не лише при плануванні робіт. Люди оцінять і процес реалізації проєкту, і якість виконаних робіт.

 

Представник Інституту розвитку міста Кривого Рогу, керівник підпроєкту соцдосліджень Оксана Лаже звернулася до жителів 4-го Зарічного з проханням відгукнутися на пропозиції інтерв'юерів та відкрито висловитися про своє бачення майбутнього мікрорайону. Дуже важливо, щоб був ефективний діалог. Анкетування дасть змогу зафіксувати побажання всіх груп населення, - ввжаєа пані Оксана.

 

На першому етапі проведуть експрес-інтерв'ю, що зафіксує думку жителів дев'яти вікових груп (12–15 років, 16–17 років, 18–24 роки, 25–29 років, 30–35 років, 36–45 років, 46–55 років, 56–65 років, старших за 66 років). Після цього за підтримки європейських фахівців з урбаністики проведуть воркшопи.

«Workshop можна перекласти як «майстерня». Ми плануємо такі майстерні з різної проблематики, аби залучити якнайбільше мешканців 4-го Зарічного, буквально з кожного двору, під'їзду, будинку. У межах таких зустрічей будемо разом "майструвати" – збирати ідеї та пропозиції, малювати, як і що краще розмістити, щоб стало комфортніше», – зазначив перший заступник мера Євген Удод.

 

«Запропонований фахівцями Інституту розвитку Кривого Рогу проєкт дослідження громадської думки дуже актуальний. Роботу проведено величезну. Проєкт та програма дослідження, дійсно, певною мірою унікальні, оскільки планується враховувати очікування та побажання жителів мікрорайону щодо благоустрою й удосконалення суспільного простору. Методологічна стратегія дослідження вигідно вирізняється гармонійним поєднанням кількісних та якісних методів», – сказала голова Південноукраїнського осередку Соціологічної асоціації України, доктор соціологічних наук Олена Лісієнко. 

 

Лариса Дояр, кандидат історичних наук, доцент, зазначила: «Обговорюваний проєкт щодо вдосконалення мікрорайону 4-й Зарічний слід радо вітати. Сучасна інноваційна урбаністика спирається на принципи підвищення якості життя й зростання індексу щастя громадян. Середовище, в якому живе людина, має бути зручним та комфортним, і саме на це скеровано представлений проєкт. Кривий Ріг в усіх сенсах є унікальним містом, яке зростало уздовж рудних родовищ, і через те репрезентує світові не тільки найдовшу в Європі довжину, але й новий формат міського простору: наше місто – це місто самодостатніх районів, у яких є все необхідне для життя. Це перевага та історичний здобуток, який дуже доречно інтегрувати з завданням поліпшення життя окремо взятих мікрорайонів. Загалом, облаштування мікрорайонів за сучасними стандартами та відповідно до вимог інноваційної урбаністики є надзвичайно важливою справою, спільним завданням міської влади і криворізької громади. Мешканців 4-го Зарічного, безумовно, можна привітати з позитивними зрушеннями, що чекають на них». 

 

Доктор соціологічних наук Алла Лобанова зазначила, що під час реалізації проєкту необхідно продовжити професійну дискусію за участі урбаністів, екологів, архітекторів та інших фахівців, задіяних у організації міського простору. 

 

Доктор соціологічних наук Людмила Калашникова порекомендувала залучити до опитування на другому етапі дослідження і мешканців 5-го та 7-го житлових масивів Зарічного, мотивуючи пропозицію тим, що жителі сусідніх мікрорайонів також будуть користуватися оновленою інфраструктурою. Також експертка акцентувала увагу на необхідністі масштабування проєктних рішень щодо облаштування зон для дозвілля з урахуванням потреб різних вікових груп.

Пропозиції експертів будуть враховані під час реалізації проєкту.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: