Що таке батарея CMOS? Як вийняти і замінити на ноутбуці

РЕКЛАМА
07.06.22 - 9:41

Якщо ви володієте своїм ноутбуком кілька років, можливо, ноутбук не працює належним чином, тому що батарея CMOS "померла". Акумулятор CMOS - це апаратне забезпечення, унікальне для ноутбуків. Коли воно "помре", це може спричинити проблеми із завантаженням вашого ноутбука.

1. Що робить батарея CMOS?

2. Як мені діагностувати несправність батареї CMOS?

3. Як замінити померлий акумулятор CMOS на новий?

 

Зачекайте, у мого ноутбука більше одного акумулятора? Коротше, так. Хоча основна батарея ноутбука живить усі компоненти від центрального процесора до жорсткого диска, і як правило, є однією з найбільших і важких частин вашого ноутбука, батарея CMOS живить лише BIOS, і зазвичай має розмір монети і живе на материнській платі.

Підібрати нову батарею легко у спеціалізованих сайтах як Zeto.ua знаючи модель ноутбука, а батарея CMOS підбирається по типу.

 

BIOS ноутбука

Щоб зрозуміти важливість батареї CMOS, спочатку потрібно зрозуміти, що таке BIOS вашого ноутбука.

Кожен ноутбук має попередньо запрограмований BIOS на апаратне забезпечення. Це відрізняється від операційної системи. Операційні системи можна встановлювати, видаляти та оновлювати ще довго після придбання ноутбука. BIOS - це те, що інтегрується в ноутбук під час його виробництва.

BIOS розшифровується як "Основна система введення / виводу". Що саме це робить? В основному він керує основними функціями вашого комп’ютера.

 

Всі ноутбуки функціонують через процес входів і виходів. Скажімо, наприклад, що ви відкриваєте програму:

 

1. Ваш процесор надсилає інструкцію на ваш жорсткий диск для вилучення програмного забезпечення із сховища - це вхідні дані.

2. Ваш жорсткий диск отримує дані програмної програми та надсилає їх назад на ваш процесор - це вихід.

3. Ваш процесор запускає програму. Він надсилає інструкції до вашого графічного процесора, повідомляючи йому, яке зображення потрібно створити - вхід.

4. Потім ваш графічний процесор надсилає на ваш монітор інструкції, в яких повідомляється, як розташувати пікселі на екрані для створення зображення - вихід.

 

Все, що робить ваш ноутбук, можна звести до введення або виводу. Перед BIOS покладено завдання керувати обміном даних на вході та виходами на вашому комп’ютері, здебільшого під час завантаження комп'ютера. BIOS дає вказівки вашому ноутбуку щодо завантаження операційної системи, а також управляє периферійними пристроями (наприклад, мишею та клавіатурою).

 

Ви натискаєте клавішу живлення, щоб увімкнути ноутбук, так? Ну, як ваш ноутбук повинен обробляти ключ живлення, коли ноутбук вимкнено? Для цього існує BIOS. Він виконує основні функції для вашого ноутбука, поки він ще не прокидається. Натискання клавіші живлення є основним входом. Завантаження операційної системи є основним результатом.

Якщо ви геймер, можливо, вам буде цікаво дізнатися, як розігнати ноутбук, щоб підвищити швидкість обробки під час гри. Ви можете запрограмувати свій комп'ютер або ноутбук на розгін, налаштувавши BIOS.

 

Мікросхема CMOS для ноутбука

CMOS розшифровується як “Додатковий напівпровідник з оксиду металу”. Акумулятор CMOS живить прошивку BIOS у вашому ноутбуці.

BIOS повинен залишатися працездатним, навіть якщо ваш ноутбук не підключений до джерела живлення. Саме тут заходить акумулятор. Коли ноутбук від’єднується від мережі, BIOS покладається на батарею CMOS для живлення.

 

Батареї CMOS ви знайдете як у ноутбуках, так і в настільних ПК, але вони частіше використовуються в ноутбуках. Це пов’язано з тим, що ноутбуки, як правило, від’єднуються протягом тривалого часу, ніж настільні ПК. Більшість настільних ПК дуже рідко відключаються від джерела живлення.

 

Акумулятор CMOS заряджається щоразу, коли ваш ноутбук підключається до мережі. Тільки тоді, коли ноутбук відключений, акумулятор втрачає заряд. Більшість акумуляторів прослужать 2-10 років з дати їх виготовлення. Чим більше ви залишаєте ноутбук підключеним до мережі, тим довше вистачить акумулятора.

 

Як дізнатися, що батарея CMOS вийшла з ладу?

Ось симптоми несправності батареї CMOS:

  • Ноутбук довго завантажується;
  • З материнської плати постійно лунає звуковий сигнал;
  • Дата та час скинуті;
  • Периферійні пристрої не реагують або вони реагують неправильно;
  • Зникли апаратні драйвери;
  • Ви не можете підключитися до інтернету.

 

Коли батарея CMOS виходить з ладу, прошивка BIOS вимкнеться та повернеться до стандартних налаштувань.

 

Увімкнення ноутбука довге та звуковий сигнал

Як ми вже згадували раніше, BIOS в основному відповідає за завантаження ноутбука. Без акумулятора ваш ноутбук може дуже довго завантажитися або взагалі не завантажиться. Ви також можете почути постійний звуковий сигнал від материнської плати, ще один ознака несправності акумулятора.

 

Час і дата скинуті

Якщо ваш ноутбук вдається завантажити, ви можете помітити, що дата та час скинуті. Швидше за все, вони скинули дату, давно минулу. Навіть коли ноутбук вимкнено, BIOS підтримує годинник реального часу, який відстежує дату та час. CMOS (який іноді називають годинником реального часу, сам по собі) відповідає за підтримку цієї процедури. Отже, якщо дата і час таємниче скинулися, це дуже хороший знак того, що батарея CMOS померла.

 

Клавіатура погано діє

Можливо, периферійні пристрої не реагують - ви не можете переміщати курсор або натискати будь-які піктограми, інакше ноутбук не читатиме жодного введення з клавіатури.

Або ваша периферія може бути вийшла з ладу, ваш курсор є неточним, а ваші введені клавіші викликають дивні реакції операційної системи.

Або ваша налаштована конфігурація клавіатури скинута до стандартної. Це все ознаки несправності CMOS, оскільки BIOS відповідає за управління периферійними пристроями під час запуску.

Якщо з батареєю все в порядку, але клавіатура все одно не працює. Швидше за все вам доведеться її замінити на нову. Також не забувайте, що вам потрібна клавіатура саме для вашої моделі ноутбука.

 

Драйвери зникають

 

Якщо ви встановили на свій ноутбук будь-які драйвери, наприклад, що використовуються для домашнього принтера, помилка CMOS може призвести до зникнення цих драйверів (вам доведеться їх повторно завантажити та повторно встановити).

Відсутнє підключення до Інтернету

 

Збій акумулятора також може перешкодити підключенню до Інтернету. BIOS має завдання підтримувати апаратне забезпечення та мережеві драйвери.

Одне, що вам слід полегшити, це те, що збій CMOS, як правило, не призведе до втрати ваших особистих файлів. Ніщо в жорсткому диску не постраждає. Як тільки ви заміните батарею, на вас все ще чекатимуть усі ваші фотографії, відео та документи.

 

Як вийняти та замінити батарею CMOS

Давайте виймемо цю набридливу батарею CMOS і замінимо її новою. Це відносно простий процес. Вам знадобиться лише кілька витратних матеріалів:

  • Викрутка (філіпсова або плоска, залежно від типу ноутбука).
  • Стиснуте повітря.
  • Нова батарея CMOS.
  • ESD килим.

Ви можете придбати нову батарею CMOS в Інтернеті за дуже розумну ціну, як правило, від 100₴ до 200₴. Вони також доступні разом з накладками на електростатичні розряди у багатьох місцевих магазинах.

 

1. Знайдіть хороший робочий простір

Компоненти вашого ноутбука можуть бути пошкоджені електростатичним розрядом (ESD). Щоб уникнути накопичення заряду, не працюйте на килимовій поверхні. Робота на рівній, твердій поверхні. Насправді, найкраще, якщо це можливо, працювати на електропровідній пінопластовій подушці. Ці прокладки запобігатимуть РОЗ.

Можливо, у вас в руках статична електрика. Перед початком роботи потріть руки об металеву поверхню, щоб позбутися заряду. А ще краще, якщо у вас є антистатичний браслет для зап’ястя, вам потрібно надіти його для цього проекту «зроби сам».

 

2. Від'єднайте все

Вимкніть ноутбук і відключіть його від джерела живлення. Від'єднайте будь-які кабелі від ноутбука, включаючи периферію.

 

3. Зніміть корпус ноутбука

Переверніть ноутбук. За допомогою викрутки зніміть гвинти, що утримують корпус ноутбука на місці. Зніміть корпус після того, як ви його відкрутили.

 

Зверніть увагу, що на деяких ноутбуках існує лише один великий корпус, який потрібно зняти. На інших ноутбуках є кілька менших корпусів, які дають вам доступ до різних компонентів ноутбука. Якщо ви не впевнені, який корпус дає вам доступ до чого, можливо вам доведеться відкрутити всі корпуси та провести деякі дослідження.

 

Порада професіонала: майте пару маленьких мисок, щоб утримувати викручені гвинти. Пам’ятайте, вам потрібно буде знайти їх усі, коли настане час повернути їх назад, щоб ви не хотіли, щоб вони скочувались зі столу і загубились.

 

4. Вийміть акумулятор

Ви не хочете, щоб ноутбук випадково увімкнувся під час роботи над ним. Зазвичай акумулятор довгий, важкий і за формою нагадує цеглу.

 

5. Вийміть батарею CMOS

До цього моменту ви повинні побачити материнську плату. Будьте дуже обережні, працюючи навколо материнської плати. Це найважливіше обладнання вашого ноутбука, і ви можете серйозно пошкодити ноутбук, якщо пошкодите материнську плату.

Акумулятор CMOS блискучий і круглий. Це схоже на ґудзик або монету, і як правило, воно розміщується в невеликому тримачі. Вийміть батарею CMOS - вона вислизає з гнізда так само, як батареї вашої миші.

 

Порада професіонала: Перед тим, як вийняти його, обов’язково зверніть увагу на орієнтацію акумулятора, щоб знати, як встановити новий.

 

6. Вставте новий акумулятор

Помістіть нову батарею там же. Переконайтеся, що новий акумулятор розміщений у точно такому ж напрямку, як і старий.

 

7. Знову прикріпіть корпус

Відкрутіть кожний корпус усередині ноутбука. Перевстановіть акумулятор. Замініть зовнішній корпус.

 

8. Перевірте ноутбук

Підключіть ноутбук назад до джерела живлення та увімкніть його. BIOS повинен був повернутися до початкових налаштувань за замовчуванням, тому не лякайтеся, якщо дата та час все ще неправильні або відсутні драйвери. Вам потрібно буде скинути час і перевстановити драйвери.

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: