Щоб свято не стало бідою. ДСНС - про правила безпеки поводження з гірляндами і феєрверками

КОРИСНО
22.12.21 - 13:14

Про безпеку під час новорічних свят на пресконференції розповів заступник начальника ГУ із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області Дмитро Кудрявцев.

Від початку року на території Дніпропетровської області виникло 8445 пожеж, в яких загинуло 164 людини та травмовано 105 людей, - нагадав ДСНСник.

 

«Новорічні та Різдвяні свята завжди асоціюються з ялинкою та прикрасами. Зазвичай люди купують хлопавки, бенгальські вогні, різні салюти, аби створити святковий настрій. Але не кожен знає, яку велику небезпеку несуть піротехнічні вироби», - розповів Дмитро Кудрявцев.

 

Під час приготувань до Нового року особливу увагу треба приділити прикрашанню ялинки. Адже якщо встановити її з порушенням, прикрасити легкозаймистими матеріалами, наприклад іграшками та електрогірляндами, які не є сертифікованими, це може спричинити пожежу. Варто пам’ятати правила безпечного поводження з електричними приладами. Існує загроза пожеж через неправильну експлуатацію електрогірлянд. Перед тим, як використовувати гірлянди, переконайтесь у їхній безпеці. Не можна використовувати будь-які світлові прикраси, якщо вони мають пошкодження. 

 

Для безпеки житла рятувальники радять звертати увагу на такі правила:

  • Ялинку слід розмістити на стійкій основі: на підставці, в посудині з піском, так, щоб вона не перешкоджала виходу з приміщення.
  • Встановити ялинку потрібно якнайдалі від опалювальних приладів і джерел відкритого вогню (камінів, газових плит).
  • Хвоя - легкозаймиста! Для прикрашання ялинки застосовуйте електричні гірлянди тільки заводського виготовлення. Лампи гірлянди закріплюйте надійно. При падінні від поштовху чи протягу вони можуть стати причиною пожежі.
  • Обов’язково перевірте справність електричного дроту та його ізоляцію.Якщо ви помітили несправність гірлянди або з’явилося миготіння лампочок, іскріння, сильне нагрівання проводу – негайно вимкніть її. Не використовуйте пошкоджену гірлянду!
  • Не прикрашайте ялинку паперовими, легкозаймистими іграшками та прикрасами. Не використовуйте вату, свічки, бенгальські вогні.
  • Не залишайте без нагляду дітей поряд з ялинкою. Стежте, щоб дитина не торкалась увімкнених ламп, блоків живлення гірлянди, розеток та з’єднань. Не дозволяйте самостійно вмикати електричну гірлянду дитині.

 

Не дозволяйте дитині самостійно користуватись піротехнічними виробами. За статистикою, торік під час Новорічних свят на території області сталось 12 випадків травмування людей від необережного поводження з піротехнічними виробами. Серед травмованих - 6 дітей.

 

Рятувальники нагадують, що піротехнічні вироби - це не іграшка. Щоб отримати захоплення від гарного салюту, варто знати, як правильно ним користуватись:

  • слід ознайомитись з інструкцією;
  • правильно їх встановлювати, підперти важкими предметами, щоб виріб під час запуску не перекинуло;
  • не запускати поряд з будівлями, автомобілями та іншими людьми. На кожному виробі написаний радіус небезпечної зони.
  • не давати бавитись з ними дітям;
  • не використовувати в стані алкогольного сп’яніння;
  • якщо ви підпалили гніт, а салют не спрацював, не потрібно зразу до нього бігти та перевіряти, зачекайте 5-10 хв., а тільки потім підходьте.
  • категорично забороняється повторно підпалювати гніт феєрверку, який не спрацював. Виріб слід помістити на добу у воду, а потім викинути разом з побутовим сміттям. Не можна залишати на місці піротехнічні вироби, які не спрацювали.

 

Якщо трапилась небезпечна подія, негайно повідомте за номером екстреного виклику «101»!

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: