Щойно Верховна Рада України проголосувала за обмеження депутатської недоторканності

ОФІЦІЙНО
03.09.19 - 11:58

Щойно Верховна Рада України проголосувала за обмеження депутатської недоторканності. - 112 канал.

Верховна Рада остаточно внесла зміни до Конституції, обмеживши недоторканність народних депутатів. За законопроект № 7203 проголосували 373 народних депутати.

 

Закон набуде чинності після підписання спікером ВР і президентом, а також публікації в офіційній пресі і почне діяти з 1 січня 2020 року.

 

Законопроект передбачає внесення змін до ст. 80 Конституції України. Зокрема, вилучаються назва статті - "Народним депутатам України ґарантується депутатська недоторканність" - та норма, згідно з якою "народні депутати України не можуть бути без згоди Верховної Ради України притягнені до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані".

 

Втім, інша норма статті продовжить діяти - народні депутати не будуть юридично відповідати за результати голосування або висловлювання в парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп.

 

Зміни мають набути чинності з 1 січня 2020 року.

"Я хочу розвіяти всі міфи та усі політичні маніпуляції: у депутатів зберігається індемнітет. Вони не будуть нести відповідальності за політичні рішення, за голосування чи будь-які політичні і публічні виступи. Мова про дозвіл на притягнення до кримінальної відповідальності", - сказав Президент Володимир Зеленський.

 

Законопроєкт №7203 підтримали 373 депутати:

 «Слуга народу» - 252 за;

«Опозиційна платформа – За життя» - 27 не голосували;

«Європейська солідарність» - 25 за, 3 утрималися;

Батьківщина - 23 за;

«За майбутнє» - 22 за;

«Голос» - 19 за

Позафракційні – 33 за, 1 не голосував.

 

Тим часом, регламент процедури був порушений. За його правилами, питання мало б бути розглянуте у комітеті і лише за 7 днів - у залі ВР.

 

Тому експерти кажуть, що згодом це може спричинити можливі маніпуляції. 

 

Як ми писали, 29 серпня Верховна Рада підтримала законопроект про скасування недоторканності народних депутатів у першому читанні. За законопроект тоді проголосували 363 обранці. 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: