Шість років колонії присудив підконтрольний Росії суд криворізькому журналісту Владиславу Єсипенку

РЕЗОНАНС
16.02.22 - 16:01

Підконтрольний Росії Сімферопольський районний суд окупованого Криму сьогодні оголосив вирок у справі фрілансера Радіо Свобода, криворіжця Владислава Єсипенка. Нашого земляка засудили до шести років колонії загального режиму і штрафу у розмірі 110 тисяч рублів у справі про незаконне зберігання і перевезення вибухового пристрою.

 

Російські прокурори просили для Єсипенка 11 років за ґратами. Владислав під час виступу з останнім словом заявив, що вважає цю справу політичною.

 

«Чому? Тому що я журналіст українського видання і, швидше за все, співробітники ФСБ хотіли показати, наскільки неприйнятна свобода слова. Я вважаю, що погрози і тортури у XXI столітті неприйнятні. У 1937 році катували і розстріляли мого діда. Склалося враження, що у тих чекістів, які були тоді, є онуки, правнуки, які роблять такі самі дії, як у 1937 році. Якщо вирок щодо мене буде не виправдальним, то я вважаю, що це вирок системі, бо в Криму править ФСБ», – заявив Єсипенко напередодні вироку.

Президент Радіо Вільна Європа Джеймі Флай закликав негайно звільнити Єсипенка.

 

«Владислава затримали без жодних підстав, жорстоко катували, щоб домогтися «визнання», зробленого для телебачення, і піддали фіктивному судовому процесу, який тривав вісім місяців. Владислав має бути негайно звільнений, і йому мають дозволити возз’єднатися з дружиною і дочкою, які чекали на його повернення додому з березня минулого року», – йдеться у заяві Флая.

 

Нагадаємо, Владислава затримали у березні 2021 року у Криму співробітники ФСБ Росії. Єсипенко стверджує, що його катували електричним струмом та вчиняли психологічне насильство, щоб вибити потрібні їм свідчення.

 

У Кривому Розі в нього залишились дружина та маленька донька.

 

Джерело - Радіо Свобода.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: