Швидка приїжджатиме тільки до важко хворих: нові правила викликів бригади ШМД

ЗДОРОВ'Я
24.02.21 - 12:06

Швидка приїжджатиме тільки до важко хворих: в обласному департаменті охорони здоров’я розповіли про нові правила виклику медиків.

Нагадаємо, з 1 січня 2021 року запрацювали нові правила виклику бригад ШМД. 16 грудня Кабмін затвердив постанову, відповідно до якої бригади швидкої допомоги будуть приїжджати до пацієнтів за пріоритетом. Було встановлено нові критерії для оцінювання поганого самопочуття залежно від стану.

 

Відтепер є чотири різновиди викликів: критичні, екстрені, неекстрені та непрофільні. Рішення про стан пацієнта буде приймати диспетчер станції швидкої допомоги.

 

На перший виклик (критичний) медики мають приїздити впродовж 10 хвилин, бо це стан, який несе загрозу для життя (кровотеча, зупинка дихання тощо). Крім того, до цього розряду будуть відносити пацієнтів з будь-яким видом травм, з ураженням електричним струмом, блискавкою, інтоксикацією, отруєнням, гострими і хронічними захворюваннями.

 

Екстрені заявки - на другому місці. На такі виклики медики можуть приїздити протягом 20 хвилин. Втім, якщо пацієнту своєчасно не надати медичну допомогу, його здоров’я може різко погіршитись. До цієї категорії підпадають підозри на інфаркт, інсульт, порушення свідомості, кровотеча, ознаки гострого коронарного синдрому, ознаки гострого мозкового інсульту, розлад дихання.

 

Неекстреними вважають виклики, коли стан пацієнта не відноситься до невідкладних, а відстрочка надання медичної допомоги не призведе до погіршення стану, але пацієнт потребує оцінки свого стану медиком.

 

Непрофільні звернення — хворий не потребує оцінювання стану на місці. Диспетчер порекомендує звернутися до лікаря, з яким у вас укладено декларацію. Тож швидка до вас не поїде взагалі.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: