Сьогодні святкують натхненні музою Кулінарією. 10 цікавих фактів про "смачну" професію

СВЯТО
20.10.21 - 11:52

Сьогодні смакуємо та вітаємо зі святом усіх майстрів та поціновувачів кулінарного мистецтва. 

Міжнародний день кухаря і кулінара заснувала Всесвітня асоціація кулінарних співтовариств (WACS) у 2004 році.

 

20 жовтня по всьому світу проводять семінари та конференції, на яких кулінари діляться досвідом і представляють колегам гастрономічні новації. У багатьох ресторанах влаштовують акції до свята. Відомі кухарі проводять майстер-класи.

 

 

10 цікавих фактів про професію кухаря:

 

1.  У Стародавній Греції виник культ Асклепія, міфічного лікаря-цілителя, чия дочка Гигея вважалася покровителькою науки про здоров'я. Їхня помічниця - кухарка Куліна - стала десятою музою Греції і Риму та отримала ім'я Кулінарія (від латинського culina - кухня). Кулінарні рецепти можна знайти у найдавніших трактатах Вавилону, Єгипту, Китаю.

 

2.  У Стародавньому Римі траплялися цілі повстання кухарів. Вони вимагали підпорядкування і контролю над цілими містами.

 

3.  Першим в історії олімпійським чемпіоном в 776 році до н. е. став кухар з Еліди на ім'я Кореб.

 

4.  У Німеччині кухаря вважали однією з чотирьох важливих фігур при дворі, а у Франції кухарями ставали лише обрані люди. Посаду головного винороба Франції вважали дуже почесною, за нею слідував керуючий випічкою хліба, начальник чашників, шеф-кухар, управителі ресторанів, і лише потім йшли маршали і адмірали.

 

5.  Білий кухарський ковпак набув поширення в 18-му столітті, на прохання англійського короля Георга II. Це було зроблено, щоб волосся кухаря не потрапило у страви. В наші дні це закріплено в санітарних нормах багатьох країн світу.

 

6.  Найбагатшим кухарем наших днів, за версією журналу Forbes, є британець Гордон Рамзі. Його статки оцінюють у 38 млн доларів. Рамзі не тільки володіє мережею ресторанів, але також робить кулінарні шоу й телепрограми, пише книги.

 

7.  В Англії в ресторані The Clink кухарями працюють близько 30 ув'язнених. Заклад обслуговує до 96 осіб на день.

 

8.  Існує багатовікова суперечка про те, хто кращі кухарі - французи чи італійці? Вважають, що перші з них - кращі кондитери, другим - немає рівних у приготуванні риби і морепродуктів.

 

9.  У ресторані японського міста Нагойя працює робот-кухар Fua-Men. Він не тільки миє посуд і нарізає овочі, але і здатний готувати основні страви.

 

10.  Кращими кухарями вважають чоловіків: температура їхніх рук на 2 градуси нижча, ніж у жінок. Через це в Японії жінок не допускають до приготування суші та десертів.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: