Сьогодні у Кривому Розі - пам’ятні заходи до Дня вшанування учасників АТО/ООС

ПАМ'ЯТЬ
14.06.22 - 10:27

Сьогодні у Кривому Розі відбуваються пам’ятні заходи до Дня вшанування учасників АТО/ООС.

У ніч на 14 червня 2014 року 49 синів України пішли у небо. Пішли навіки 40 десантників 25-ї окремої повітрянодесантної Дніпропетровської бригади та 9 членів екіпажу літака Іл-76. Російські найманці з ПЗРК розстріляли український борт під час його заходу на посадку в аеропорту Луганська. Серед загиблих були семеро криворіжців: шестеро десантників Валерій Алтунін, Павло Коснар, Антон Самохін, Євген Резніков, Ілько Гайдук, Станіслав Дубяга і член екіпажу Олександр Ковалік.

 

Після трагічної події, Кривий Ріг першим в Україні започаткував День вшанування учасників АТО. У 2016-му році Юрій Вілкул підтримав ініціативу Комітету солдатських матерів і рідних загиблих бійців. Пам’ятну дату закріпили у Статуті Кривого Рогу. Відтоді щороку цього дня криворіжці приходять на Алею слави в Металургійному районі, щоб покласти квіти та вшанувати хвилиною мовчання земляків, які загинули, захищаючи Україну.

 

Участь у пам'ятному заході взяли ветерани АТО, родини загиблих Героїв, в.о. міського голови Юрій Вілкул, депутати міської ради, голови районів, громадські організації, волонтери. Вони поклали живі квіти до підніжжя Іловайського хреста. Священники провели біля пам'ятника поминальну службу.

 

Більше 6-ти тисяч криворіжців пройшли службу в зоні проведення АТО/ООС у складі батальйонів тероборони, військових частин ЗСУ, Національної гвардії та інших військових формувань. У Кривому Розі бійцям допомагають конкретними справами. З перших днів війни, у місті створений Штаб допомоги військовослужбовцям. Працює комплексна Програма соціальної підтримки учасників АТО (ООС) на сході України та членів їхніх сімей. У Кривому Розі відкрито більше сотні меморіальних дощок на честь бійців, які загинули на Сході України, зведено два пам’ятники: в Тернівському та Металургійному районах. Пам’ятник у Тернах створений за позабюджетні кошти і став першим пам’я тником воїнам АТО в Україні.

 

На жаль, російський загарбник не вгамувався - він прагне захопити всю нашу країну, знищити нашу державність та національну ідентичність, волю й суверенітет. Пам'ятаймо подвиг наших Героїв і робімо усе для нашої Перемоги! 

 

 

 

Згадаймо сьогодні поіменно наших захисників, які навіки залишились у небі над Луганськом:

Екіпаж літака Іл-76

Буркавцов Володимир

Бєлий Олександр

Дьяков Михайло

Ковалик Олександр

Козолій Олександр

Ментус Віктор

Павленко Олег

Скочков Ігор

Телегін Сергій

25-та повітрянодесантна бригада

Авдєєв Костянтин

Авраменко Олександр

Алтунін Валерій

Бондаренко Віталій

Гайдук Ілля

Горда Анатолій

Грабовий Валерій

Дмитренко Андрій

Добропас Сергій

Дубяга Станіслав

Каменєв Денис,

Кива Владислав

Ковальчук Юрій

Коренченко Олег

Коснар Павло

Котов Олександр

Кузнецов Антон

Кулібаба Руслан

Кучерявий Сергій

Левчук Павло

Лісной Сергій

Малишенко Тарас

Манулов Сергій,

Мірошниченко Сергій

Москаленко Сергі

Ніконов Павло

Рєзніков Євген

Самохін Антон

Санжаровець Артем

Скалозуб Артем

Шостак Сергій

Шульга Андрій

Шумаков Сергій

Кривошеєв Сергій

Проньков Ростислав

Бабан Віталій

Токаренко Ігор

Бахур Віталій

Гончаренко Сергій

Ліфінцев Олег.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: